JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenige om søndagsåpent

Hovedtillitsvalgt Per Otto Stray i Plantasjen er uenig i Handel og Kontors kamp mot søndagsåpne butikker. Han hevder at de ansatte gjerne vil jobbe på søndager.

Per Otto Stray mener søndagsåpne butikker er en samfunnsutvikling som verken HK eller ansatte kan gjøre noe med. I et leserinnlegg i siste utgave av HK-Nytt sier han at svært mange i Plantasjen trives med å gå på jobb på søndagene.

Uheldig engasjement

– Vi mener det er uheldig at Handel og Kontor engasjerer seg på én side i denne saken fordi mange medlemmer og berørte er av en annen oppfatning enn forbundet, sier Stray. I en undersøkelse utført av ledelsen i Plantasjen svarer 72 prosent at de trives med regelmessig søndagsjobbing. Overfor HK-Nytt innrømmer imidlertid Per Otto Stray at undersøkelsen er blitt sendt til samtlige medarbeidere, også ledere og ekstrahjelper, og at han ikke vet hvor mange som faktisk benyttet anledningen til å svare. Han innrømmer også at det er uenighet i konsernklubben om søndagsspørsmålet. – Men jeg mener jeg med god margin kan si at jeg snakker på vegne av flertallet. Søndagstillegget utgjør en stor del av vår lønn, sier Stray.

Positiv fritid

Ifølge norske lover skal butikker holde stengt på søndager. Men utsalgssteder som ”i det vesentlige selger blomster, planter og andre hageartikler”, er unntatt fra åpningstidsbestemmelsene. Dette er stridens kjerne. For på hagesentre som Plantasjen er sortimentet utvidet til å gjelde alt fra julepynt til møbler. Da er veien kort til at søndagsåpent blir regelen, snarere enn unntaket, frykter Handel og Kontor, som lenge har kjempet mot en utvanning av lovverket. Per Otto Stray derimot, legger vekt på at unntaket i loven er bygget på et gammel politisk ønske om å gi folk en positiv fritid.– Det er positivt at folk er ute i hagene sine. Det var grunnen til at man opprettet kolonihager på 1930-tallet. Og derfor må folk fremdeles ha lov til å handle hos oss på søndager, sier Stray til HK-Nytt. – Men det er vel forskjell på å handle grill hos dere og å være hjemme i sin egen hage? – Vi har da gått inn i en moderne tid. Å kjøpe grill eller hagemøbler handler jo også om det vi ønsker å gjøre utendørs, sier Stray.

Ta vare på søndagen

Nestleder i Handel og Kontor, Stein Kristiansen, har imidlertid en annen oppfatning av positiv fritid. Han er redd for at for eksempel Ikea vil kunne kreve at de skal ha søndagsåpent, når hagesentrene bruker mye av lokalene sine til nettopp hagemøbler. I tillegg er han skremt over den tyske byggevarekjeden Bauhaus som nylig åpnet sin første butikk her i landet.– Ingen tvil om at hageartikler blir brukt som lokkemiddel. Får vi ikke gjort noe med dette, vil søndag som fridag snart være en saga blott, sier Kristiansen. – Hovedtillitsvalgt i Plantasjen reagerer på HKs engasjement i denne saken? – Han må selvfølgelig få lov til å mene det han vil. Men hvis det er søndagstillegget han er opptatt av, er det stor fare for at det forsvinner hvis det blir vanlig å holde åpent på søndager, sier Kristiansen. Han legger dessuten vekt på at den politiske ledelsen i HK i dette spørsmålet støtter seg til landsmøtevedtak der man ønsker begrensninger av åpningstidene.– Vi er nødt til å se på dette i et litt videre perspektiv enn bare hvordan ståa er i en enkelt kjede. Hvis hverdagen blir jobb hele døgnet, vil det få store konsekvenser for vårt avtaleverk, sier Stein Kristiansen.

anette@lo-media.no

Annonse

Flere saker

Annonse