JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Staten vant automatsaken

Høyesterett har avgjort at Norsk Tippings monopol på spilleautomater ikke er i strid med EØS-avtalen. Høyesterettsdommen er i samsvar med EFTA-domstolens avgjørelse.

EFTA-domstolen uttalte i vår at det norske monopolet på pengespill er ikke i strid med EØS-avtalen så lenge det er ment å bekjempe spilleavhengighet.

Med høyesterettsdommen tirsdag settes punktum for saken etter en lang runde i rettssystemet som startet da Norsk Lotteri og Automatbransjeforbund (NOAF) i august 2003 reiste søksmål mot staten for å prøve lovligheten av Norsk Tippings monopol på drift av spilleautomater.

– Trist, men ventet

Saksøkerne vant i tingretten, men tapte saken i Borgarting lagmannsrett og anket til Høyesterett.

Høyesterett stadfester lagmannsrettens dom, og påpeker at det ikke er lagt fram noe nytt bevismateriale for Høyesterett som ikke forelå for EFTA-domstolen.

– Dette er en trist, men ikke uventet dom, sier leder Ottar Dalset i NOAF.

Han sier NOAF mente at sentrale bevis ikke var tilstrekkelig vurdert i EFTA-domstolen og derfor ønsket å bringe saken til topps i det norske rettssystemet.

– Med Høyesteretts dom er denne saken nå avsluttet for NOAFs del, sier Dalset.

Giske er glad

Kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap) er svært glad for at staten vant automatsaken i Høyesterett.

– Jeg er svært glad for at fire års rettsprosess endelig er avsluttet og at Stortingets vedtak om opprydning av markedet kan gjennomføres, sier Giske.

Han viser til at alle dagens gevinstautomater blir forbudt fra 1. juli.

– Dermed får vi hjulpet alle dem som har blitt rammet av spilleavhengighet på grunn av automatene, sier statsråden.

Giske poengterer at regjeringen i den framtidige spillpolitikken vil sikre at Norsk Tippings spill ikke skaper sosiale problemer, men er trygge og ansvarlige.

– På den måten gir vi folk et trygt spilltilbud, samtidig som vi sikrer viktige inntekter for idretten, kulturen og frivillige lag og organisasjoner, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse