JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vaktbikkja på tur igjen

LOs sommerpatrulje er i gang igjen, 22. år på rad. Målet er å sjekke at alt går riktig for seg når ungdommer nå møter arbeidslivet – kanskje for aller første gang.

Denne uken gikk startskuddet for årets sommerpatrulje. Patruljen besøker hvert år rundt 4.500 bedrifter for å se at alt går riktig for seg. Dessverre viser det seg ofte at slik ikke er tilfelle. Og særlig ille var det fjor. Da hadde hver femte bedrift et lovstridig arbeidsforhold.– 2006 var det første året med økning i lovstridigheter siden 1994. Årsakene kan være mange, men kanskje fikk vi flere konkrete tips som førte til flere oppdagede lovbrudd, sier LOs ungdomsrådgiver Robert R. Hansen.

Få det skriftlig

Han legger vekt på at de aller fleste av dem som patruljen besøker, har det bra på jobb.– Men 20 prosent lovbrudd er for mye, sier Hansen. Det største problemet er mangelen på skriftlige arbeidskontrakter. Det har alle krav på, og kontrakten beskytter både arbeidsgiver og arbeidstaker mot misforståelser om plikter og rettigheter. I tillegg har alle nye arbeidstakere krav på opplæring slik at de uten problemer kan utføre den jobben de er ansatt i. Og hvis noen skulle lure på det, alle skal selvfølgelig ha lønn i opplæringstiden.

Jobb hvitt

Ungdomsrådgiveren oppfordrer også ungdommen til å sikre seg skikkelige lønnsslipper. – Enkelte arbeidsgivere ber sine ansatte jobbe svart, men det er faktisk ulovlig. I tillegg opparbeider man seg ingen rettigheter ved sykdom og arbeidsledighet. Hvis du derimot vet at du kommer til å tjene mindre enn 39.997 kroner i året, kan du bruke frikort, sier Hansen. I tillegg er det visse begrensninger i hva den enkelte kan settes til å gjøre hvis man er under 18 år. Ungdommer mellom 15 og 18 skal for eksempel ikke jobbe om natten mellom klokken 23.00 og 06.00. De kan heller ikke selge tobakk, øl og vin.

Ta kontakt

LOs sommerpatrulje går over hele landet denne uken og i uke 28. Da bruker over tusen ungdommer sin egen fritid for å passe på at andre har det bra på jobben. Patruljens viktigste oppgave er å informere ungdom om hvilke rettigheter de faktisk har. I tillegg til oppsøkende virksomhet, kan ungdommen ta kontakt med LO hvis de har spørsmål om arbeidsforholdet sitt. LO har egen vakttelefon om sommeren, der blant annet ungdomssekretæren i HK, Torbjørn Brox Rognmo, vil svare på spørsmål.– Her kan alle som lurer på saker knyttet til rettigheter og plikter i arbeidslivet, ringe. Det går også an å sende oss en e-post. Vanligvis er det ungdom selv som ringer, men også en del foreldre tar kontakt på vegne av sine barn, sier Robert R. Hansen.

anette@lo-media.no

Annonse
Annonse