JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte vil ha opsjons-initiativ fra staten

Ansatterepresentanter i Yara mener næringsministeren må på banen for å reforhandle opsjonsavtalene i selskapet.

– Skal vi få avviklet opsjonsprogrammene trenger vi hjelp, og staten må på banen. Det sier styremedlem Frank Andersen i gjødselgiganten Yara til LO-Aktuelt. Han er forundret over statens passivitet så langt.

Styrekollega Arthur Frank Bakke er enig, og sier at avtalene i selskapet har vist seg å være altfor gode. De ansattes representanter stemte opprinnelig nei til å innføre opsjonsprogrammer i det tidligere Hydro-selskapet.

Men så sent som en uke før de rekordstore opsjonsutbetalingene i Hydro ble kjent, tok ledelsen i Yara ut 70 millioner kroner i gevinst. Konsernsjef Thorleif Enger tok alene ut drøyt åtte millioner.

Inngåtte avtaler

De to styrerepresentantene tror imidlertid det kan bli vanskelig å kvitte seg med opsjonene før avtalene går ut i 2009.

– Jeg håper og tror på mer fornuftige ordninger i framtida, og opsjonene vil nok bli tema på neste generalforsamling, sier Andersen.

Arthur Frank Bakke tror det kan bli tuklete i praksis å bryte med inngåtte avtaler, men håper på et initiativ fra staten i tråd med signalene fra eierskapsmeldingen. Det var i desember i fjor at næringsminister Dag Terje Andersen varslet full stopp i inngåelsen av nye opsjonsavtaler i bedrifter der staten er tungt inne på eiersiden. Staten eier 36 prosent av Yara, 54 prosent av Telenor og 43 prosent av Cermaq.

Tak på årlig utbetaling

I de store selskapene der staten eier betydelige andeler er det likevel rundt 250 millioner kroner i uinnløste opsjoner knyttet til gamle avtaler. I Yara ville konsernsjefen hatt 50 millioner i potensiell opsjonsgevinst, dersom det ikke var lagt en begrensning på 15 millioner i total årlig utbetaling.

Ledere med teft?

I Telenor er det uinnløste opsjoner verdt 160 millioner, såfremt aksjekursen holder seg som i dag. Konserntillitsvalgt Per Gunnar Salomonsen sier at dersom lederne i konsernet ønsker å vise seg som gode industriledere, bør de ha såpass teft at de reforhandler disse avtalene og går med på vesentlig mindre utbetalinger.

– Å ha aksjekursen som eneste suksesskriterium når ledere skal premieres, slik opsjoner fungerer, er helt feil. Historien viser at slike ordninger kan gi gevinster som er helt uakseptable i enhver debatt om lederavlønninger, sier Salomonsen.

Han applauderer regjeringens linje mot nye opsjonsavtaler, men mener det ikke er nok å hindre nye opsjonsavtaler uten å ta tak i de gamle.

Annonse

Flere saker

Annonse