JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ledige mest stresset

Det er de utenfor arbeidsmarkedet som sliter mest med stress, mens barnefamiliene er minst stresset, viser dansk undersøkelse.

52 prosent av dem som ikke er aktive på arbeidsmarkedet opplever mye eller noe stress i hverdagen, mot bare 34 prosent av lønnsmottakerne. Det er tall Analyse Danmark har utarbeidet for Ugebrevet A4 som viser dette. Aller verst står det til blant de arbeidsløse, der 56 prosent er stresset. Sammenliknet med folk i arbeid sliter de også i langt større grad med problemer som hodepine, hjertebank, hukommelse- og konsentrasjonsvansker, rastløshet, irritabelhet, depresjon, angst, søvnvansker, mangel på initiativ og økende forbruk av tobakk og alkohol.

Usikker framtid

1040 personer er undersøkt i stresstesten, som er utført av overlege Bo Netterstrøm ved Stressklinikken i Hillerød i Danmark. Testen har ikke tatt utgangspunkt i personenes egen opplevelse av stress, men har målt fysiske, psykiske og atferdsmessige symptomer på stress.

Netterstrøm er ikke overrasket over at arbeidsløse kommer så dårlig ut i testen.

- Kanskje er de syke, noe som i seg selv er stressende. Noe annet er at de har det tøft for å klare seg, og det gjør en stresset. For det tredje lever de i stor usikkerhet, hva vil framtida bringe? Deres liv er forbundet med en helt annen grad av usikkerhet enn det som gjelder andre. For selv om vi har mye å gjøre, er vi jo temmelig trygge, sier han til A4.

Få ledige

I likhet med Norge har Danmark nå relativt lav ledighet og høy temperatur i arbeidsmarkedet. Dette gjør situasjonen enda verre for de som er fortsatt er arbeidsløse.

Psykolog Irene Andersen mener det er lettere å miste motet når man ikke klarer å få jobb i gode tider.

- De som er ledige i dag, vet det er en lang vei fram. De mangler den kompetansen som skal til, er avhengig av opplæring og hjelp – og mister lett motet. De er redde, sier hun til A4.

Ingen tidsklemme?

Stresstesten prøver også å avlive myten om barnefamiliene som lider under tidsklemma og opplever en stressende hverdag med barnehage, SFO, matlaging og så videre. I snitt er lønnsmottakere i en familie med barn mindre stresset enn i husstander uten barn, 27 mot 33 prosent. En av forklaringene er at å ha barn fører tankene vekk fra arbeidet, og man kobler av ved at man driver med noe helt annet når man er sammen med barna.

Bo Netterstrøm mener det er viktig å skille mellom følelsen av å ha det travelt og mye å gjøre, og stress.

- Barn stresser jo ikke i seg selv, og de gir noe den andre veien – og fungerer avstressende, sier han.

Annonse
Annonse