JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Store forbund = færre kvinner i toppen

Når forbund slås sammen er det stor risiko for at kvinnene fortrenges fra topposisjonene, viser erfaringer fra Sverige.

Forbundssammenslåing er en risikofaktor for likestillingen, mener kvinner i svensk LO. Nå advarer likestillingsombudet i organisasjonen mot å ta et hvileskjær i kampen for likestilling. Svensk LO er ledet av Wanja Lundby-Wedin, og erklærte seg i 2000 for en feministisk organisasjon. Likevel er bare to av femten forbundsledere kvinner, også kvinnetunge forbund som Handels, Fastighets, Liv og Seko har en mann i det øverste tillitsvervet. Det er Kommunal samt Hotell och restaurang som har kvinnelig leder i Sverige.

Farlige fusjoner

I Norge er det også et stort flertall mannlige forbundsledere i LO, med 6 av 22 kvinner på topp. I prosent kommer likevel Norge bedre ut, med 27 prosent kvinner i lederverv, mot 13 i Sverige. 46 prosent av medlemmene i LO i Sverige er kvinner.

Maud Jansson, som tidligere jobbet med likestilling i svensk LO, trekker fram sammenslåing av forbund som en risikofaktor for kvinnelig topprepresentasjon. En av forklaringene er at kvinnene er mindre erfarne og har kortere fartstid i toppen, og derfor forsvinner i prosessen. Dersom kvinnene får en plass i ledelsen er det som regel som forbundssekretærer. Men kvinnene forsvinner fra ledelse på alle nivåer ved slike sammenslåinger, ikke bare bare den øverste toppen.

I Norge mistet LO senest i vår en kvinnelig forbundsleder da Hotell- og Restaurantarbeiderforbundets Eli Ljunggren ble forbundssekretær i det nyfusjonerte Fellesforbundet under Kjell Bjørndalens ledelse.

Handler om makt

– Det gjelder å ikke slappe av et eneste sekund, for da taper man terreng, sier likestillingsombud Berit Göthberg til Dagens Nyheter. Hun mener man må ha en tøff strategi for at det skal skje noe på likestillingsfronten.

– Kvinnerepresentasjon handler om makt, sier hun.

I de to andre svenske hovedsammenslutningene er det ikke like bedrøvelige likestillingstilstander, TCO har 9 av 17 kvinnelige forbundsledere, mens Saco har 10 av 24.

Fellesorganisasjonen, Randi Reese

Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna C. Dynge

Norsk Sjømannsforbund, Jacqueline Smith

Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie

Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon, Silje Vaadal

Arbeiderbevegelsens Presseforbund, Eva Grønseth

Annonse

Flere saker

Annonse

Fellesorganisasjonen, Randi Reese

Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna C. Dynge

Norsk Sjømannsforbund, Jacqueline Smith

Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie

Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon, Silje Vaadal

Arbeiderbevegelsens Presseforbund, Eva Grønseth