JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ufaglærte blir stressa

Stress settes gjerne i sammenheng med høy utdannelse og ansvarsfulle stillinger. I Danmark er det imidlertid de ufaglærte som stresser mest.

40 prosent av de ufaglærte på det danske arbeidsmarkedet har så mange stressymptomer at man bør ta affære. Til sammenligning viser kun 18 prosent av lederne de samme problemene. Tallene kommer frem i en stresstest Analyse Danmark har foretatt for Ugebrevet A4.

Gjør lite med det

Stresstesten omhandler problemer som blant annet hodepine, hjertebank, konsentrasjonsproblemer, rastløshet, hukommelsessvikt, irritasjon, depresjon, angst, søvnproblemer, mangel på initiativ, og økende bruk av alkohol og tobakk. Stressforsker Bo Netterstrøm, som har stått bak testen, innrømmer at man ofte glemmer de ufaglærte i stressdebatten. Og det er ikke ofte de kommer til ham på Stressklinikken i Hillersrød heller. – De snakker om dette på en annen måte, og kommer ikke frem med sine problemer. De går til lege og får piller for hodepine og høyt blodtrykk, mens andre faggrupper tenker at dette må det vel gå an å gjøre noe med. Da går de til krig, og så kommer til meg, sier Netterstrøm til LO Ugebrev.

Global konkurranse

Tallene er imidlertid ikke overraskende for miljøkonsulent Henrik Hansen i de ufaglærtes forbund, 3F. Han sier til ukebrevet at han lenge har irritert seg over at stressdebatten i Danmark stort sett handler om andre grupper enn dem som trenger det mest. – Det er alltid morsommere å snakke og høre om folk med fine titler og spennende jobber, enn å bry seg om den alminnelige arbeidsmann eller kassadame, sier han. Hansen mener den globale konkurransen og risikoen for utflagging gjør at arbeidstempo for de ufaglærte stadig blir høyere. Den samme konklusjonen drar stressekspert Thomas Milsted som også behandler stadig flere stressede dansker, og flere ansatte enn ledere. – Hvis globaliseringen ender med å slå oss i hjel, handler det om å stå imot den. Man regner med at 5.000 vil dø av stress neste år. Organisering og arbeidsvilkår er ikke diktert av globaliseringen, men skapt av mennesker med holdninger. De kan endres med mer fokus på trivsel og velvære, sier han til LO Ugebrev.

Annonse
Annonse