JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobber gratis for Wal-Mart

Tusenvis av ungdommer jobber gratis for Wal-Mart i dagligvaregigantens butikker i Mexico. Dermed er de helt avhengig av tips fra kunder for å kunne bidra i familieøkonomien.

I et land hvor nesten halvparten av befolkningen må klare seg på mindre enn 30 kroner dagen, er alle inntektskilder velkomne for millioner av familier. Det er grunnen til at over 19.000 ungdommer mellom 14 og 16 går på jobb for Wal-Mart hver eneste dag, til tross for at de ikke blir betalt for det. Butikken oppfordrer imidlertid kundene til å tipse sine ”baggers” som hjelper dem med å pakke varene i poser.

Bryter ikke loven

Wal-Mart bryter ikke loven med denne praksisen, skriver Newsweek. Fordi ungdommene sies å tilby sine tjenester som frivillige for Wal-Mart, faller de utenfor landets arbeidslov. Også andre daglivarebutikker i Mexico har lignende ordninger. Forskjellen er bare at Wal-Mart er landets største private arbeidsgiver. Mens meksikanske kjeder som Comercial Mexicana og Gigante har henholdsvis 715 og 427 ”baggers” på plass i butikkene i hovedstaden Mexico City, har Wal-Mart over 4.300. Det er heller ingen tvil om at dagligvaregiganten har økonomi til å betale ungdommene for den jobben de gjør. Overskuddskurven viser vei mot himmelen, noe som gjør at Wal-Mart har planer om å etablere i underkant av 900 nye butikker i restauranter i Mexico i løpet av året.

Følger regelverk

Wal-Mart på sin side mener de gjør mer enn de behøver for ungdommene som hver dag jobber gratis for butikken. I 1999 ble de lokale myndighetene i Mexico City enig med dagligvarekjedenes organisasjon i Mexico om hvordan pakkerne skulle behandles. Denne avtalen følger Wal-Mart. Kjeden står for ulykkesforsikring for ungdommene mens de er på jobb, eller på vei til jobb. I tillegg gir kjeden bonus to ganger i året til de ungdommene som får høye karakterer på skolen.

anette@lo-media.no

Annonse
Annonse