JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere kombinerer AFP og jobb

Selv om antallet AFP-pensjonister øker velger stadig flere å kombinere AFP og jobb, viser nye tall fra NAV. Det er tråd med NAVs mål om å holde flere i arbeid lenger, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Tendensen har vedvart siden 2005, men ferske tall for 2. kvartal 2007 viser at utviklingen forsterkes ytterligere.

- For NAV er det gledelige at stadig flere velger å kombinere AFP og jobb. Det er positivt at kompetanse bevares i norske bedrifter og organisasjoner og at flere står lenger i arbeid. Endringer i befolkningen bidrar til flere AFP-pensjonister. Det er derfor viktig at flest mulig står i fullt arbeid lenger eller kombinerer arbeid og pensjon fremfor å ta ut full AFP, mener Saglie.

Flest i offentlig sektor

Ved utgangen av 2. kvartal 2007 var 17,1 prosent av AFP-mottakerne samtidig i jobb. Tilsvarende andel i 1. kvartal var på 16,6 prosent. Økningen skjer både for kvinner og menn, og innen både offentlig og privat sektor. Men det er fortsatt flere i offentlig enn i privat sektor som velger å arbeide ved siden av pensjonen. Ved utgangen av 2. kvartal 2007 var det drøye 12 prosent i privat sektor som valgte å gjøre dette, mens andelen i offentlig sektor var på knappe 22 prosent, heter det på nav.no.

I alt var det drøye 7 200 personer som valgte å kombinere arbeid og pensjon ved utgangen av 2. kvartal, en økning på knappe 200 personer siden 1. kvartal.

10 prosent flere på AFP

Totalt var det nær 42 300 personer som mottok AFP ved utgangen av juni 2007 mot 38 500 et år tidligere. Det gir en økning på 10 prosent. Nav forklarer det med at det er blitt flere i aldersgruppen som har rett til AFP. For juni 2006 til juni 2007 har befolkningen i AFP-alder økt med knappe 7 prosent. AFP-mottakerne utgjorde i juni 2007 18,7 prosent av befolkningen i AFP-alder. Til sammenligning var tilsvarende tall 18,3 prosent i juni 2006 og 18,0 prosent i juni 2005.

Økningen i antall AFP-mottakere er særlig sterk blant kvinner, og tidligere undersøkelser har vist at dette i stor grad kan forklares med at antall kvinnelige sysselsatte over 60 år øker, og at flere dermed har rett til å ta ut AFP.

Annonse
Annonse