JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Videre kamp mot Aftenposten

I to og et halvt år har Berit Bjerg kjempet for å få lik lønn for arbeid av lik verdi. Etter først å ha vært innom Likestillingsombudet, og deretter Likestillings- og diskimineringsnemda, venter nå rettssystemet.

27. januar 2005 klagde HK-klubbleder Berit Bjerg inn Aftenposten for indirekte diskriminering. Annonsekonsulenten sammenlignet sin lønn med typografen på nabopulten, og fant en forskjell på hele 80.000 kroner. Men Bjerg mente hennes arbeid kan sammenlignes med typografens, og at forskjellen i lønn kommer av at typografene stort sett er menn, mens annonsekonsulentene i all hovedsak er kvinner.

Fikk medhold

Da saken ble behandlet av Likestillings- og diskrimineringsombudet i mars i fjor, fikk Bjerg medhold. Da saken kom opp på nytt i Likestillingsnemnda i januar i år, fikk hun igjen medhold i at det går an å sammenligne de to stillingene. Men fordi hun i løpet av de to årene som har gått har fått ny stilling og ny jobb, mente nemnda det ikke lenger finnes noen lønnsforskjell.

Feil utgangspunkt

Både HK og Berit Bjerg stiller seg hoderystende til likestillingsnemndas konklusjoner. De mener nemnda har valgt å behandle noe annet enn det saken handlet om når de har sett på den nåtidige situasjonen, og ikke slik den var da Bjerg først klagde. Vedtaket kan imidlertid ikke overprøves gjennom en forvaltningsklage, og må derfor bringes inn for domstolene til full prøving. – Nemnda unnlot å ta stilling til den lønnsskjevhet Bjerg forela og som ombudet fant å stride mot likestillingsloven. Da nemnda ikke har overprøvd ombudets avgjørelse, synes denne fortsatt å stå ved lag, skriver LO-advokat Christopher Hansteen i sin stevning mot staten.

Ut i sanden?

Et hovedproblem med nemndas avgjørelse er den lange saksbehandlingen slike saker ofte har. I Berit Bjergs tilfelle tok det altså to år før den kom til nemnda. Det gjør at mange slike saker kan renne ut i sanden, og at arbeidsgiver i siste liten kan endre lønnsvilkårene for å unngå å bli rammet av en likestillingssak. Eller som Berit Bjerg selv sa det da nemndas vedtak ble kjent: – Blir dette stående, må en som skal kjøre en sak sørge for ikke å bli forfremmet eller gå opp i lønn de nærmeste tre årene. Det betyr at du ikke kan være for ung, for da vil du sannsynligvis gå opp i lønn. Du kan ikke være for gammel, for da kan du risikere å gå av med pensjon innen saken kommer opp. Og så må du ikke være for flink, for da kan du kanskje bli forfremmet!

Annonse

Flere saker

Annonse