JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Knusende for Wal-Mart

Forholdene i Wal-Marts kinesiske fabrikker som produserer leketøy er under ILOs minimumsstandard for sosialt akseptabelt arbeid. 70 timers uke er ikke uvanlig.

Det er en kinesisk organisasjon, SACOM, bestående av studenter og vitenskapsfolk som hevder dette. De har foretatt omfattende undersøkelser av fem store Wal-Mart fabrikker i Kina som produserer leketøy, med totalt 10 000 ansatte. Lukker øynene Organisasjonen kritiserer Wal-Marts egen overvåkning av forholdene for ikke å fungere. I rapporten heter det at intervjuer med 82 ansatte i fabrikkene i Guangdong-provinsen avdekket grove brudd innen lønns- og arbeidstid. Den viser til usikre arbeidsforhold og tøffe avstraffelser i form av bøter, for eksempel hvis arbeiderne mister sitt adgangskort til bedriften.

78 timers uke Overdrevet og tvungen overtid er noe av det kritikken fra SACOM går på. Alle fabrikkene har 6 dagers uke og 11 timers arbeidsdag for produksjonsarbeiderne. Dette blir 66 timers uke, men man har mange eksempler på at arbeidsuka har strukket seg helt opp til 78 timer, det dobbelte av en normal norsk arbeidsuke. Det verste eksempelet avdekker 28 arbeidsdager i løpet av en måned, og helt opp i 30 dager når det har vært stort påtrykk for å få varene levert.

Det verste eksempelt var 336 arbeidstimer i løpet av en måned.

Ikke lov å nekte Rapporten forteller videre at det ikke er lov å si nei til overtid, selv ikke når man er forkjølet eller har hodepine. Wal-Marts egne standarder for disse fabrikkene setter opp en grense på 60 timer i uka, men selv disse er altså brutt ettertrykkelig. Overtid blir ikke betalt etter reglene. En arbeider som ville klage på lønna, ble nektet å ta saken opp med sin nærmeste overordnede.

Nekter organisering Wal-Mart har i sin ”Standard for leverandører” forpliktet seg til å akseptere organisasjonsretten, men arbeiderne hevder at det motsatte er tilfelle. Selskapet legger store hindringer i veien for arbeiderorganisering, går det fram av rapporten fra SACON.

Annonse
Annonse