JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap klart størst – FrP øker

FrP vinner terreng blant LOs medlemmer, særlig i privat sektor. I Norsk Transportarbeiderforbund er FrP største parti. Det viser en fersk undersøkelse Opinion har gjort for LO og LOs medlemsblader.

42 prosent av medlemmene i Norsk Transportarbeiderforbund stemmer FrP, ifølge Opinions undersøkelse. 36 prosent gir Ap sin tilslutning. Per Østvold, forbundsleder og SV-topp, tar medlemmene i forsvar:

– Vi er et forbund som er partipolitisk fritt og uavhengig. De som stemmer FrP er like verdifulle som de som stemmer på andre partier. Inklusive meg selv, sier Østvold.

Han har forståelse for at mange av medlemmene i forbundet han leder stemmer FrP.

– Jeg er ikke overrasket over tallene. Vi vet gjennom våre egne undersøkelser, og møter på arbeidsplassene, at mange av våre medlemmer sier de vil stemme FrP, forteller Østvold,

Han ser en sammenheng mellom tallene for Transportarbeiderforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund, hvor henholdsvis 36 og 42 prosent av medlemmene sier de vil stemme FrP.

– Det gir et klart bilde på at Fremskrittspartiet ikke er funksjonærenes og de faglærtes parti.

Det er de ufaglærte og lavlønnsgruppene som stemmer FrP, poengterer Østvold.

Er forbannet. Forbundslederen karakteriserer FrP–tilhengerne som radikale, opprørske og sinte på systemet.

– De er forbannet på direktørene og opsjonsveldet. Men også på LO, som de mener ikke gjør nok for å ta et oppgjør med makta. Disse medlemmene mener at det mest sinte, utålmodige og opprørske partiet er FrP. Og de identifiserer seg med den sinte Siv Jensen som angriper den sittende makta, sier Østvold.

Han mener medlemmene i bunn og grunn ikke står langt unna ham selv.

– De fleste medlemmer i Transportarbeiderforbundet vil nok si at vi står på samme side selv om vi stemmer på forskjellige partier. De er opptatte av urettferdigheten i systemet, fastslår Østvold.

Det er en av grunnene til at forbundslederen ikke mister nattesøvnen over forbundets politiske geografi.

– Men vi må ta kampen for å vise hva partiet egentlig står for. For jeg er bekymret over at FrP er så store, fastslår Østvold.

Motsatt. Medlemmene i Norsk Jernbaneforbund befinner seg i den helt andre enden av skalaen. Opinions måling viser at 71 prosent ville stemt Ap. FrP får fattige seks prosent tilslutning.

– De tallene stemmer godt med de undersøkelsene vi selv har gjort, sier leder i Jernbaneforbundet, Kjell Atle Brunborg.

Før valget i 2005 oppfordret forbundet sine medlemmer å stemme på det rødgrønne alternativet. Etter valget gjorde de en undersøkelse som viste at 94 prosent av medlemsmassen fulgte oppfordringen.

– I Jernbaneforbundet er vi politisk aktive. Det ligger i sakens natur, siden vi er eid av staten. Ved valgene velger vi også våre arbeidsgivere, og ønsker derfor å ha de riktige folkene i posisjon, sier Brunborg.

Riktig og viktig. Av fagforeningene i LO er det bare Fellesorganisasjonen (FO) som har færre FrP-velgere. Der sier fem prosent at de ville stemt FrP.

Brunborg mener det ikke er noen overraskelse at disse to forbundene har få medlemmer som stemmer på partiet.

– Nå kan jeg bare uttale meg om vårt forbund. FrP er det partiet som vil legge ned jernbanen. Det sier seg selv at det er vanskelig å stemme på et parti som vil legge ned arbeidsplassen din. Jeg vi tro at medlemmene i FO tenker likt som oss, sier Brunborg.

Han mener det er riktig av Jernbaneforbundet å diskutere politikk og vurdere de politiske partiene.

– Det er viktig å snakke politikk, for det gjør at medlemmene blir bevisste. Jeg er glad vi har bevisste medlemmer, fastslår Brunborg.

Skiller jobb og privatliv. 15 prosent av medlemmene i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund sier at de stemmer FrP. Jan Ove Skaug og Gry Eriksen jobber begge i Fredrikstad fengsel. De tror ikke arbeidsplassen er avgjørende for partivalget.

– Mange stemmer etter hvor de står i livet og hva som gagner dem der og da. Hvilken jobb man har er nok ikke så avgjørende, tror Eriksen, og får støtte av Skaug.

– Partivalget avgjøres først og fremst privat. Deretter kommer jobben inn i bildet, sier han.

Lønn. De forteller at politikk i liten grad diskuteres på arbeidsplassen. Når det skjer er det enten dagsaktuelle saker eller temaer som går direkte på fengselsvesenet.

– Politikk er ikke det som det prates mest om. Men hva politikerne gjør for fengslene er et tema som av og til blir tatt opp. Vi har ikke følt at det er vi som er prioritert av politikerne, sier Eriksen.

– Blant annet ser vi at lønna vår har sakket akterut i forhold til for eksempel politiet. Før lå vi på omtrent samme lønnsnivå. Når Fremskrittspartiet sier de vil ha et økt fokus på straff og fengsel, så er det nok mange som er enige, sier Skaug.

Undersøkelsen ble gjennomført av Opinion mellom 5. mai og 18. juni i år. 1 995 yrkesaktive LO–organiserte ble telefonintervjuet. Samtlige forbund er representert.

Annonse
Annonse