JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjemper for røde kommuner

I dag står slaget om den politiske fargen i kommunenorge. Lederne for LO i Fredrikstad, Bergen, Trondheim og Oslo gjør hva de kan for de røde fargene i valgkampinnspurten.

Wenche Pettersen, LO i Fredrikstad:

Har ikke store forhåpninger om at Arbeiderpartiets mangeårige makt vil overleve mandagens valg i Fredrikstad. Tidlig i valgkampen viste en meningsmåling at Høyre og Fremskrittspartiet lå an til å få 50,1 prosent av stemmene. Skolevalget denne uka bekreftet at valgvinden blåser mot høyre. Fremskrittspartiet ble den klare vinneren med 33,1 prosent av stemmene. Det gjør Østfold til landets suverent sterkeste Frp-fylke, blant skoleelevene. Plusser vi på med høyres 16,8 prosent, stemte 49,9 prosent av skoleelevene i Østfold på de to høyrepartiene.

– Skremmende, mener Wenche Pettersen. Hun lover likevel at LO i Fredrikstad vil gjøre hva de kan i valgkampinnspurten for å få et annet utfall på valgdagen.

– Men skal jeg være ærlig, så tror jeg ikke sjansene er så store, legger den lokale LO-lederen til.

– Det virker som om Fredrikstad-folk er modne for forandring. De vil prøve noe nytt. Dessuten er folk forbanna på eiendomsskatten, og den har Frp lovet å fjerne. Vi har forsøkt å påpeke at det betyr 160 millioner kroner ut av kommunekassa – uten at partiet har sagt hva konsekvensene blir. Men det virker ikke som om folk bryr seg. De vil rett og slett prøve noe nytt for å bli kvitt eiendomsskatten, tror jeg.

Pettersen er ikke bekymret over at rikspolitikerne har overskygget den lokale valgkampen.

– Her i Fredrikstad har valgkampen i høyeste grad vært lokal. Den har handlet om bompenger og om eiendomsskatt. Folk er ikke særlig interessert i hva de sentrale politikerne har å si.

Roger Pilskog, LO i Bergen:

Er godt fornøyd med valgkampen.

– For to-tre måneder siden var det ingen som ville tro at vi skulle kunne påvirke den politiske sitsen så mye som vi har gjort, og holder tendensen seg fram til valget på mandag, så holder det akkurat til et maktskifte.

LO i Bergen har engasjert seg svært aktivt i valgkampene med spørsmål til partiene og egen valgavis som ble distribuert sammen med lokalavisa BA. Ifølge Pilskog har avisa blitt godt mottatt og har satt fokus på en del viktige saker

Også i Bergen har rushtidsavgift vært et av de aller heteste debatttemaene i valgkampen.

Den lokale LO-lederen er ikke et øyeblikk i tvil om at valgutfallet vil være viktig for de LO-organiserte.

– Skal vi få en offensiv satsing på infrastruktur og offentlig kommunikasjon er det ingen tvil at vi må få et rødgrønt byråd. Det samme gjelder hvis drikkevannet fortsatt skal være felleseie og hvis vi skal unngå salg av kraftselskap og andre offentlig eide selskaper.

I Bergen står valget mellom Fløyen-kameratene (Ap, SV, (RV) og Sp) og Dickens-kameratene (H, Frp og KrF).

For en måned siden lå Bergen an til å bli helblå. Høyre og Fremskrittspartiet ville få flertall i bystyret, viste meningsmålinger. Siden har det gått jevnt utforbakke for begge partiene. Tirsdag og onsdag denne uka viste meningsmålingene for første gang høyrepartiene ikke lenger hadde noe flertall i sikte i det nye bystyret – heller ikke om man tar med KrF. Nå ligger det an til at Venstre blir sittende på vippen mellom Dickens-kameratene og Fløyen-kameratene.

Kleiv Fiskvik, LO i Oslo

Har engasjert seg med spørsmål til partiene, egen valgbod på Youngstorget og valgavis. Der argumenteres det kraftig for et politisk skifte hovedstaden, som de siste åtte årene har vært borgerlig styrt.

Meningsmålingene sier dødt løp mellom høyre- og venstresiden, men leder for LO i Oslo, Kleiv Fiskvik, tror fortsatt det kan bli et skifte.

– Det vil være valgdeltakelsen som avgjør, sier han.

– Får vi folk på østkanten til å stemme, kan det gå bra. Greier vi ikke det, kan det gå riktig ille.

Fiskvik forteller at LO i Oslo har lagt hovedvekten på eldreomsorg i sin valgkamp.

– Det er helt forferdelig at Fremskrittspartiet kan løpe rundt og snakke om at de skal skape en bedre eldreomsorg når vi kan dokumentere at det som har skjedd de siste åtte årene er at hjemmetjenestene er redusert med 30 prosent, at antall sykehjemsplasser har gått jevnt nedover og at det i tillegg blir stadig færre ansatte ved de sykehjemmene som er igjen. Fortsatt Høyre/Frp-styre vil bety enda dårligere eldreomsorg, er advarselen fra hovedstadens LO-leder like før valgdagen.

Arne Byrkjeflot, LO i Trondheim:

– Det blir fortsatt rødt i Trondheim. Det nøler ikke den lokale LO-lederen, Arne Byrkjeflot, med å fastslå. Både meningsmålinger og skolevalg peker mot et brakvalg for Ap-ordfører Rita Ottervik.

Byrkjeflot trekker fram to forhold for å forklare suksessen:

– Fagbevegelsens innsats gjennom mange år betyr en god del. I tillegg har de holdt løftene fra forrige valgkamp. 13 av 16 vaglløfter er innfridd. Vi har fått en annen politisk kurs. Det er blitt slutt på privatisering og konkurranseutsetting.

– Velgerne vil ha et klart alternativ til borgerlig politikk, ikke bare en blekrosa variant.

Trekker fram eiendomsskatten som eksempel. Også i Trondheim har den vært tema i valgkampen.

– Her har både RV, SV og Ap kjørt veldig offensivt og sagt klart fra om at folk må velge; vil man ha videre utbygging av skoler og eldreomsorg, kan man ikke samtidig kutte vekk 300 millioner kroner fra budsjettets inntektsside.

– Man må ikke begynne å rygge. Da er du ferdig.

Annonse

Flere saker

Annonse