JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensk LO mister medlemmer

80.000 medlemmer er borte siden nyttår, og fortsetter utviklingen koster det LO 300 millioner kroner bare i år.

Det er økningen i prisen på arbeidsledighetskassene (a-kassan) som er hovedforklaringen på medlemsflukten fra LO. I Sverige er det fagbevegelsen som har ansvaret for ledighetsutbetalingene, og nå merkes resultatet av at regjeringen satte opp prisene kraftig for medlemskap i a-kassan fra nyttår. For lavtlønte, deltidsansatte, midlertidig ansatte, sykmeldte og ungdommer har det blitt et valg mellom a-kassa eller fagforbund, og fagforbundene har tapt kampen.

Fattige forsvinner

Fortsetter utviklingen i år, vil det totale medlemstapet komme opp i 100.000 før jul. Den svenske LO-tidningen har beregnet at for sentralorganisasjonen og de 15 medlemsforbundene blir det totale økonomiske tapet i år 300 millioner kroner. Det er ikke klart hvor mange stillinger som må kuttes vekk i organisasjonen.

Det er i Hotell och Restaurang og Handels at medlemstapet er størst, med henholdsvis 12 og 8 prosent. Transport mister 6 prosent, et forbund som de siste årene har vist til en økning i medlemstallet.

– Vi ser tydelig at dette i veldig stor utstrekning er et spørsmål om inntekt, sier medlemsansvarlig i Handels Lars Jönsson til LO-tidningen.

Flere fusjoner

Et av grepene som tas i det svenske LO er å fusjonere flere forbund, for å kunne få stordriftsfordeler gjennom de tøffe tidene. Grafikerna, Pappers och Skogs- og trearbeiderne utreder et felles forbund, mens Målarförbundet og Byggnads etter planen slås sammen 1. januar 2009.

LO sentralt setter også i gang vervekampanje for å motvirke medlemsflukten, og skal utrede forbundsstrukturen.

A-kassan

Men også arbeidsledighetskassene merker at egenandelen for medlemskap har steget, med 321.000 færre medlemmer første halvår i år. I går la Arbetslöshetskassornas samorganisation (SO) fram en analyse av situasjonen, som de mener er særlig alvorlig for de mindre a-kassene. SOs leder Birgitta Lanér legger skylden på regjeringens endringer i a-kassasystemet, som blant annet har ført til en kraftig økning i administrasjonskostnadene.

– Tiltroen og legitimiteten uthules kraftig, sier hun til Dagens Nyheter.

Det er særlig to grupper som går ut av ledighetsordningene.

– Personer med liten risiko for ledighet og eldre som nærmer seg pensjonsalder

– Personer med lav inntekt og små utsikter til kompensasjon, som deltidsarbeidende og langtidssykemeldte

Mer enn en kvart million av de som har hoppet av a-kassan ved å slutte å betale. Tradisjonelt har ikke disse avgiftene vært drevet inn ved inkasso, men nå frykter SO at de kan bli tvunget til det når staten krever innbetalingene.

Annonse
Annonse