JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Føler oss dolket

– Nyheten om stans i papirmaskinen på Skogn slo ned som en bombe. Det er helt uforståelig, og vi føler oss dolket i ryggen, sier Randi Nessemo, klubbleder for HKerne ved bedriften.

I dag kom nyheten om at Norske Skog skal stanse papirmaskinene på fabrikkene i Skogn og Follum i 26 uker hver. Dermed henger permitteringsspøkelset i korridorene på arbeidsplassen på Skogn der Nessemo jobber. – Det kan dreie seg om så mange som 80 stykker som må permitteres ved nyttår. Har ledelsen egentlig tenkt på hva langtidskonsekvensene av det kan bli? Arbeidsmarkedet er stramt nå, og arbeidsplassen her er ikke så attraktiv lenger. Vi risikerer å få store problemer når maskinen skal starte opp igjen, sier Nessemo til HK-Nytt.

Må permitteres

Også kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie innrømmer at kuttet i produksjonen vil medføre permitteringer av de ansatte, men han kan ikke si hvor mange som vil bli berørt. – Det er klart at når vi stanser en papirmaskin, vil det berøre mange ansatte, sier Bratlie til NTB. Grunnen er i følge Norske Skog at tilbudet av avispapir er større enn etterspørselen. Bedriften vil derfor redusere produksjonen med 200.000 tonn neste år. I tillegg er det allerede besluttet å begrense produksjonen med 70.000 tonn i siste halvår i år, opplyser Norske Skog.

Sterke reaksjoner

Informasjonen har skapt sterke reaksjoner blant de ansatte både i Skogn og i Follum. Da nyheten kom for en dag i dag, stanset alle tre maskinene ved fabrikken i Skogn. Samtidlige ansatte la ned arbeidet i protest og gikk ut for å markere motstanden. – Konsernledelsen ville ikke møte oss, men vi ga oss ikke. De fikk nå høre hva vi syntes om dette, sier Nessemo. Hun sier det er vanskelig å finne noen logikk i beslutningen. – Dette er det samme som å drepe en melkeku. Vi har alltid vært lojale og gjort det vi har kunnet. Vi har levert overskudd hvert eneste år. Hvorfor kutte i de bedriftene som bidrar til gode resultater, spør HK-klubblederen oppgitt.

Vil forhandle

Hun presiserer imidlertid at dagens nyheter ikke er endelig bestemt, og at samtlige klubber ved huset er enige om at de ikke kan gi seg uten kamp. – Vi har ennå ikke fått tallene på bordet, men vi skal gjøre det vi kan for å knuse dem. Konsernledelsen kan umulig ha tenkt nøye nok gjennom dette, sier Nessemo. Hun sier de ansatte i Skogn og Follum har Union-saken friskt i minne, og også hadde en av kollegene fra Union på besøk i dag. – Han sier saken ligner veldig, og det er jo selvfølgelig veldig skummelt for oss. Kanskje svartmaler vi nå, men vi skal i alle fall ikke gi oss uten å ha kjempet for nebb og klør.

Annonse
Annonse