JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser gravide

Arbeidsforskningsinstituttet er i gang med å undersøke hvordan og i hvilken grad gravide blir diskriminert i arbeidslivet. Nå er de på jakt etter jenter som har opplevd dette selv, eller tillitsvalgte som har vært involvert i slike saker.

Etter 2000 har Likestillingsombudet hatt en jevn og markant økning i saker der gravide blir diskriminert på arbeidsplassen. I 2003 var forskjellsbehandling på grunn av graviditet eller fødselspermisjon tema i 74 av sakene fra arbeidslivet, og utgjorde rundt 15 prosent av alle saker Likestillingsombudet behandler. Det er stort sett kvinner som henvender seg til ombudet, og sakene har tre kjennetegn: forbigåelse ved ansettelser, oppsigelse eller endringsoppsigelser etter endt fødselspermisjon, og lønn og andre goder der ansatte i fødselspermisjon holdes utenfor.

Hva kan gjøres?

Nå ønsker Barne- og likestillingsdepartementet å se nærmere på problemet, og har engasjert Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) til å se nærmere på hvordan diskrimineringen foregår, og årsaker til at det skjer. Målet er å skape et godt grunnlag for å utvikle og gjennomføre tiltak som motvirker diskriminering.

Hva skjer egentlig?

For å finne ut at dette, ønsker AFI kontakt både med bedrifter, klagere til Likestillingsombudet, personer som selv har opplevd diskriminering, og tillitsvalgte som har vært borti problemstillingen. AFI vil spesielt se på servicenæringen, og har blant annet tatt kontakt med Handel og Kontor for å be dem formidle kontakt videre til tillitsvalgte.

Ta kontakt

AFI ønsker kontakt med tillitsvalgte på ulike arbeidsplasser både for å intervjue dem om hvordan de opplever og vurderer eventuelle problemer i tilknytning til graviditet og permisjoner på arbeidsplassen, men også for å få hjelp til å finne frem til personer som har hatt negative erfaringer i forbindelse med dette.

Annonse

Flere saker

Annonse