JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal domstolen løse interne konflikter?

Trenger LO et ombud eller en meklingsmann som kan løse opp konflikter mellom tillitsvalgte og forbund? I dag er rettsapparatet siste skanse.


20.09.2007
11:06
16.12.2013 02:18

:– Jeg blir kvalm av å se LOs t-skjorter med påskriften «Tør du stå alene?». Det er fine ord som ikke betyr noe.

Hans Pettersen er skuffet og bitter etter sitt møte med fagbevegelsen. Han er en av flere tillitsvalgte som har endt opp i rettssak i en konflikt der de har stått uten fagforbundets støtte – eller der motparten faktisk har vært eget forbund. LO har rundt 40.000 tillitsvalgte med stort og smått, og med jevne mellomrom utvikler det seg vanskelige konflikter der de tillitsvalgte blir stående alene igjen på valen.

– Når tillitsvalgte og medlemmer havner i konflikt med eget forbund har de ingen å henvende seg til, sier Pettersen.

Selv endte han som hovedtillitsvalgt i retten etter at bedriften hans ble kjøpt opp av Posten, for så å bli lagt ned. Da startet Pettersen en kamp for de 170 ansatte og for 1800 buds vilkår og sluttpakker. Pettersen var en uerfaren tillitsvalgt, og følte at forbundet sentralt ofret ham og arbeidskameratene. Det utviklet seg raskt til en bitter strid. I dag oppsummerer han slik:

– De hatet meg i Postkom. Jeg ble truet og trakassert av Posten, mens forbundet satt musestille. Holdningen var «tror du vi gidder å hjelpe deg?».

Postkoms informasjonsansvarlige Jens Schei Hansen sier at forbundet verken kjenner seg igjen i faktaopplysningene eller saksframstillingen til Hans Pettersen, og ønsker derfor ikke å kommentere saken noe videre.

Vil ha ombud

En rekke LO-forbund har vært gjennom liknende saker de siste åra, og i flere tilfeller har rettsapparatet til slutt felt dom over eksklusjoner, framgangsmåter, utsagn og tolking av vedtekter. Der forbund står mot enkeltperson, er det rått parti – i hvert fall når det gjelder tilgang til ressurser.

– Det økonomiske gjør det vanskelig, advokater er veldig dyrt. Her blir man ofte knekt til slutt, og man gir opp fordi man ikke tør å ta den økonomiske risikoen. Man ender opp helt psykisk utslitt, sier Hans Pettersen.

Sammen med andre med liknende erfaringer er han engasjert i foreningen Tverrfaglig Samhold, som forsøker å gi moralsk støtte og gode råd til folk som henvender seg med problemer.

De ønsker seg et ombud, et utvalg eller et forum som har tyngde og midler til å vurdere fagforbundenes behandling av tillitsvalgte i konflikter.

– Et slikt utvalg kunne ta for seg mobbesaker, trakassering og saker de medlemmer og tillitsvalgte mener forbundene ikke gjør jobben sin, sier Pettersen.

Ekstra belastende

Professor i arbeidsrett Henning Jakhelln mener konflikter mellom tillitsvalgte og forbund blir ekstra belastende og bitre, fordi man har større forventninger til fagbevegelsen enn til en arbeidsgiver.

– Det er langt verre å bli falt i ryggen av dem man venter hjelp fra. LO bør tenke gjennom om rettssikkerheten er god nok i konfliktsituasjoner, mener Jakhelln. Han mener tillitsvalgte i konflikt med egne forbund er et problemkompleks LO bør bruke en del tankevirksomhet på.

– Og minoriteten er ikke tjent med at dette vurderes helt LO-internt, sier han.

Ødelagte liv

Servitør Jane Issa har latt det gå sport i å jobbe som sjøansatt. I 11 år har hun vært gjennom lange og beinharde konflikter med sentrale tillitsvalgte i eget forbund – Sjømannsforbundet (NSF). Hun er ikke lenger medlem av LO.

– For meg har begrepet tillitsvalgt fått en dårlig bismak, sier hun i dag. Issa bruker mye av sin fritid på å bistå kollegaer som mener de er sviktet av eget forbund, og konklusjonen er klar:

– Tillitsvalgte og NSF-medlemmer i konflikt med eget forbund har i dag to muligheter. Det ene er rettsvesenet, finansiert av egen lommebok. De færreste har mulighet til det. Det andre er et solid nettverk av gode kollegaer. Da er man avhengig av hvor tøffe og flinke de er – de vet jo at det ikke er direkte karrierefremmende å ta side mot NSF eller rederiet i en sak.

Hun sier at hun mange ganger har sett folk få livene sine ødelagt for kortere eller lengre tid etter det hun mener er maktovergrep i fagbevegelsens navn.

– Uførhet og traumatiske lidelser er ikke uvanlig.

Issa støtter forslaget fra Tverrfaglig Samhold om en ombudsordning for LO, og ser for seg at konfliktsrådmodellen kunne være et utgangspunkt.

– Det kunne spart både enkeltmennesker og rettsvesenet. Men det må være plassert langt vekk fra Youngstorget, både fysisk og mentalt, mener Issa. Hun understreker at en konfliktløser må komme utenfra, fordi fagbevegelsen er preget av vennskap og kjennskap.

– LO må på nytt vurdere om man ikke kunne fanget opp spisse konflikter mellom tillitsvalgte, medlemmer og forbund ved hjelp av en slik instans. Jeg personlig har ingen mangel på saker jeg kunne henvist til en slik ordning, sier Issa.

Medlemsdemokratiet

Jane Issas hovedforklaringer på hvorfor konflikter låser seg og blir traumatiske er dårlig skolering av tillitsvalgte, dårlige holdninger og manglende kompetanse også hos arbeidsgiver. LOs nestleder Geir Mosti peker også på bedre opplæring som en nøkkel til å unngå konflikter.

– Å drive organisasjon er ingen søndagsskole. Det er klart det er ille når slike konflikter oppstår, men i LO er det medlemsdemokratiet som bestemmer, sier Mosti. Han mener de fleste slike vanskelige saker bunner i problemer mellom medlemmer og tillitsvalgte, og at forbundenes vedtekter regulerer håndteringen.

Mosti ønsker verken å svare ja eller nei til et LO-ombud, men understreker at LO sentralt ikke kan gripe inn overfor medlemsforbundene.

– Det ville være farlig om LO skulle begynne å trå i forbundenes bed. Men vi vil vurdere alt som kan gjøre fagbevegelsen bedre, sier Mosti.

Ukultur

En av konfliktene som har endt i retten de siste åra, er saken mellom tidligere leder i Gamle Oslo Fagforening Haide Østreng og Fagforbundet. Østreng gikk til sak mot forbundet etter at hun ble suspendert fra ledervervet, en sak som endte med en svært betinget seier til Østreng.

Under stor stillhet ble det inngått forlik mellom partene før ankesaken kom opp, og saken er formelt ute av verden.

En gruppe på 18 tillitsvalgte fra ulike foreninger i Oslo skrev i løpet av saken brev til forbundet, der de påpekte det de mente er en negativ tendens til å bruke rettsapparatet som konfliktløser.

– For oss både var og er det sentralt at vi som slåss for tillitsvalgtes rettigheter overfor arbeidsgiverne, ikke selv må opptre slik at det kan sås tvil om at vi tar oss av hverandre – også når det er tillitsvalgte som kommer i konflikt med sitt eget forbund, skrev de 18.

Blant brevskriverne er Iren Luther, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet på Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Luther mener det er bekymringfullt at saker ender i retten.

– Hvordan skal vi rekruttere inn nye tillitsvalgte når slike saker viser at rettssikkerheten svikter hvis man faller ut av folden, sier Luther. Hun mener LO-forbundene kontinuerlig må tørre å diskutere uenigheter.

– Takhøyden er for lav i fagbevegelsen. Debatt og uenighet oppfattes lett som truende. Vårt engasjement i denne saken viser jo at det er viss frustrasjon over dette også i Fagforbundet, sier en annen av brevets undertegnere, leder i Gaustadklubben Are Saastad.

– Forhåpentlig har Østreng-saken lært forbundet å trå mer varsomt i konflikter mellom ledelse og tillitsvalgte i framtida, sier Saastad.

20.09.2007
11:06
16.12.2013 02:18



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker