JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-ja til feriepålegg

EU pålegger Norge å endre ferieloven slik at alle arbeidstakere må ta ut minst fire ukers ferie. – Veldig bra. I en tid med økt press og tempo i arbeidslivet, er det bra med fokus på å ta ut ferie, sier Trine Lise Sundnes i LO.

Direktivet fra EU går ut på at arbeidsgiverne skal tilrettelegg så alle får tatt ut minst fire ukers ferie i året.

– Dette er også viktig i forhold til å se arbeidskraft i et 40 års perspektiv og ikke i et 20-års perspektiv, sier Sundnes til LO-Aktuelt. Hun viser til undersøkelser der mange arbeidsgivere tenker lengde og mengde, og ikke på at arbeidstakerne skal holde ut til pensjonsalderen. Mange ansatte blir slitt ut lenge før den tid på grunn av hardt press og høyt tempo.

Fritida tilbake

Trine Lise Sundnes mener folk setter pris på å få tatt fritida tilbake.

– Mange klager på at de ikke får tatt ut ferie fordi arbeidsgiveren rent organisatorisk ikke har tilrettelagt for det, mener hun.

Høring

Den norske ferieloven skal nå ut på høring med frist 31. desember. EU-domstolen har slått fast at alle land i EU og EØS-området må følge direktivet, og for å sikre overensstemmelse mellom dette og norsk ferielov, foreslår Arbeids- og inkluderingsdepartementet endringer i sistnevnte. Ferieloven åpner nemlig for økonomisk godtgjørelse der ferien faktisk ikke blir avviklet.

Ifølge EU-direktivet vil ferie som ikke avvikles bare kunne overføres til året etter og avvikles da.

Ikke ekstra lønn

– Vi gjør dette for arbeidstakernes skyld. Ferie skal være ferie og ikke ekstra lønn, så dette tror jeg er bra for arbeidstakerne og deres familier, sier statssekretær Jan-Erik Støstad til NRK. Bjarne Håkon Hanssen legger til at ferielovens krav om årlig ferie er viktig av helse- og velferdsmessige grunner.

– Forslaget som nå sendes på høring vil på en positiv måte bidra til å legge et større press på arbeidsgiver og arbeidstaker for å oppfylle lovens bestemmelser om årlig rekreasjon og hvile, sier statsråden.

Annonse

Flere saker

Annonse