JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lykkelig slutt på Skogn

Det blir likevel ikke permitteringer på Norske Skogs fabrikk på Skogn. Ledelse og klubber har sammen kommet frem til andre løsninger der de kan spare like mye, uten at noen må holde seg unna jobben.

I midten av september kom nyheten om at Norske Skog skulle stanse papirmaskinene på fabrikkene i Skogn og Follum i 26 uker hver. – Dette kom som en bombe. Vi føler oss dolket i ryggen, raste HK-klubbleder Randi Nessemo ved Skogn da nyheten kom for en dag. På hennes fabrikk sto så mange som 80 ansatte stå i fare for å bli rammet av permitteringer som følge av maskinstoppen. Det fikk Nessemo til å frykte langtidskonsekvensene. – Arbeidsmarkedet er stramt nå, og arbeidsplassen her er ikke så attraktiv lenger. Vi risikerer å få store problemer når maskinen skal starte opp igjen, mente Nessemo.

Andre løsninger

Nå blir ikke situasjonen så ille likevel. Riktignok må maskinene stoppes noe, men stoppene vil fordeles utover året. – Vi skal likevel redusere produksjonen med 89.000 tonn, men nå gjøres dette på en fornuftig måte. Det blir ingen permitteringer, og vi kan utnytte stoppene til vedlikehold og oppgradering av maskinparken. Det lover godt for fremtiden, sier Randi Nessemo. Både ledelse og klubber er enige om hvordan situasjonen skal løses. Produksjonsstansene kommer i januar og november, i tillegg til sommermånedene i forbindelse med ferieavvikling. Det blir minimalt med bruk av ferievikarer, og ingen produksjon på helligdager. – Bedriften vil spare like mye på disse løsningene, i tillegg til at vi opprettholder kontinuiteten og kontakten overfor kundene, sier Randi Nessemo.

Spennende fremtid

Grunnen til sparetiltakene er at tilbudet av avispapir er større enn etterspørselen. Norske Skog ønsker derfor å redusere totalproduksjonen med 200.000 tonn neste år. I tillegg er det allerede besluttet å begrense produksjonen med 70.000 tonn i år. – Nå gjenstår det å se hvordan resten av markedet reagerer. Det vil jo ha mye å si for hvordan vår fremtid vil bli, sier Nessemo, som likevel er sterk optimist etter gladmeldingen fra fabrikkledelsen. – Det har alltid gått godt på Skogn og jeg tror vi vil leve godt over denne kneika, sier hun.

anette@lo-media.no

Annonse
Annonse