JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK tilfredse med budsjettet

– Dette ser positivt ut, sier HK-nestleder Peggy Hessen Følsvik. Hun mener regjeringens statsbudsjett har en god politisk retning, og at viktige saker fra Soria Moria-erklæringen følges opp.

– Vi har ikke fått gått nøye gjennom budsjettet ennå, men så langt ser det bra ut, sier HK-nestlederen. Viktige saker for HK er innfridd: Dagpengekuttet til Bondevik-regjeringen er nå helt nullet ut, og fradragsretten for fagforeningskontingenten økes. – Regjeringen viser fortsatt en politikk som i helhet satser på felles velferd, helse og utdanning framfor skattelette og privatisering, sier Følsvik.

HK-saker innfridd

I statsbudsjettet som ble lagt fram nå i formiddag, foreslår regjeringen å redusere antallet karensdager (ventedager uten lønn) for arbeidsledige fra fire til tre. De foreslår også å øke fagforeningsfradraget på skatten fra 2.700 kroner til 3.150 kroner fra nyttår. – Dette er to saker som direkte angår fagbevegelsen. At disse sakene innfris, er veldig bra, sier HK-nestlederen.

Helse og omsorg

Peggy Hessen Følsvik er også svært godt fornøyd med at det satses mer på helse og omsorg i det nye budsjettet: 3,9 milliarder er lagt inn ekstra til pasientbehandling og styrket sykehusøkonomi. Opptrappingsplaner for psykisk helse fullføres. Det gis 2,7 milliarder til barnehagene og dermed skal målet om full barnehagedekning nås i løpet av 2008. Idet maksprisen for oppholdsbetaling i barnehagene fryses til 2007-nivå, betyr dette en reell nedgang i foreldrebetalingen. – Dette er store løft. Jeg synes regjeringen følger opp og viser en god politisk retning, sier Følsvik.

Fra deltid til heltid

Men hun vil minne regjeringen om at det fortsatt må holdes fokus på å få flere heltidsstillinger i det offentlige. Dette er viktig også for privat sektor, mener hun. – Statsbudsjettet kan ikke på noen måte gjøre noe med stillingsprosenter i privat sektor, men hvis de får det til i det offentlige, vil det gi tydelige signaler til vår sektor. Deltids- og heltidsproblematikken er og vil fortsette å være viktige saker for oss, understreker hun.

Renta truer

HK er også bekymret for konsekvensene av nye renteøkninger, og er derfor opptatt av at budsjettet ikke må bidra til at det skjer. – Det vil være et faresignal om renten blir enda høyere enn hva som er varslet. Det er derfor viktig med et budsjett som tar hensyn til både mer fordeling, mer til flere, men ikke virker rentedrivende. En økonomi i balanse er et godt utgangspunkt for forhandlinger om eksempelvis pensjon og andre forbedringer, heter det fra HK.

eva@lo-media.no

Annonse
Annonse