JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økt press på Burma-investorer

I Belgia går det mot rettsoppgjør om den franske oljegiganten Totals engasjement i Burma. Her hjemme øker presset for å få Oljefondet til selge sine aksjer i selskaper som handler med Burma.

Foreløpig sistemann ut i rekken av hjemlige politikere og aktivister som vil at Oljefondet skal trekke seg ut av alle selskaper som investerer i Burma er tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Eks-statsministeren har gjennom mange år engasjert seg sterkt i arbeidet for demokrati Burma.

Skiftet mening

I sin tid som statsminister var han likevel ikke villig til å gå så langt som til å selge Oljefondets eierandeler i selskaper som samarbeider med de burmesiske diktatorene. Nå mener han tida er moden for å ta i bruk også dette virkemidlet.

– Dette handler om å gi riktige signaler overfor et særdeles brutalt diktatur. Finansministeren bør be Etikkrådet legge fram forslag om hvordan fondet kan trekke seg ut av selskaper som er inne i Burma, sier Bondevik i et intervju med Stavanger Aftenblad.

Bondevik får følge av lederen for Burma-komiteen på Stortinget, Høyres Børge Brende. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) ba i slutten av september Oljefondets etikkråd gå grundig gjennom alle selskaper der fondet har eierandeler og som er engasjert i Burma.

Rettssak i Belgia

I Belgia må den største vestlige investoren i Burma – det franske energiselskapet Total – forberede seg på å forsvare sitt Burma-engasjement i retten. Ifølge nettutgaven til den engelske avisa The Independent har den belgiske grunnlovsdomstolen nå godkjent at fire burmesiske flyktninger får fremme sitt søksmål mot total for belgiske domstoler.

De fire flyktningene anklager total for delaktighet i forbrytelser mot menneskeheten. De konkrete anklagene går ut på at saksøkerne mener total må ha kjent til bruk av slavearbeid og tortur i forbindelse med bygging av gassrørledning fra Burma til Thailand på 1990-tallet.

Total har tidligere innrømmet å ha betalt den burmesiske hæren for beskytte prosjektet, men nekter for at de kjente til brudd på menneskerettighetene.

By promoting responsible behavior, our local teams can serve as a model for business and political leaders looking for ways to address the country's human rights issues.

By promoting responsible behavior, our local teams can serve as a model for business and political leaders looking for ways to address the country's human rights issues.

–Ved å oppmuntre ansvarlig oppførsel, kan våre lokale team fungere som rollemodeller for forretningsfolk og politikere som ser etter måter å forbedre landets menneskrettssituasjon på, skriver selskapet på sitt nettsted .

Ifølge The Independent vil de første rettshøringene i saken starte senere denne måneden.

Vurdert av norsk etikkråd

Total er et av selskapene også det norske Oljefondet har eierandeler i. Allerede i april 2005 ba daværende finansminister Per-Kristian Foss (H) fondets etikkråd vurdere om disse aksjene burde selges på grunn av Totals engasjement i Burma. Den gangen konkluderte rådet med at "retningslinjene ikke gir grunnlag for å konstatere at fondet i dag medvirker til Burmas menneskerettighetsbrudd gjennom sitt eierskap i selskapet Total.”

Annonse

Flere saker

Annonse