JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mesta må rydde opp

Mesta må rydde opp og betale regningen for å få videreført ansienniteten fra Statens Pensjonskasse til Fellesordningen. Det krever forbundsleder Erna Hagensen.

ane.borrud@lomedia.no

Lederen i Arbeidsmandsforbundet er sjokkert over situasjonen Mesta har havnet i når det gjelder AFP.

– Dersom det er riktig at det er Mesta som ikke har satt seg godt nok inn i reglene, da må de rydde opp. Denne regningen kan de ikke legge på de ansatte, slår hun fast.

I går avslørte Arbeidsmanden at ansatte i Mesta som er født i 1948 eller før, har fått informasjon av bedriften om at de kan velge om de vil gå av med gammel eller ny AFP-ordning. For en uke siden begynte avslagene fra Fellesordningen på ny AFP å komme. Det viser seg at ingen i Mesta i denne aldersgruppen oppfyller kravene til å gå av med ny AFP-ordning.

– Sier denne saken noe om regelverket rundt den nye AFP-ordningen?

– Jeg synes ikke det sier så mye om regelverket. Men det sier noe ansvaret den enkelte bedriften har for å sette seg inn i nye regler og vedtekter. Pensjon er alltid vanskelig, og desto større viktighet er det er bedriftene setter seg inn i saken. Mesta, som er en stor bedrift, har tilgang til ekspertise og fagkunnskap. Vi må kunne forventes at de holder seg oppdatert.

Hagensen understreker at de ansatte har fått informasjon av bedriften om at de kunne velge mellom gammel og ny AFP-ordning.

– De ansatte hadde ingen grunn til å tro at de ikke kunne få ny AFP, sier hun.

Felleskontoret for LO/NHO-ordningene går nå inn for en vedtektsendring, som gjør at Mesta og andre foretak i lignende situasjon kan søke om at arbeidstakerne kan få med seg ansienniteten fra Statens Pensjonskasse til Fellesordningen. Saken ligger nå hos Arbeidsdepartementet. Søknadsfristen for Mesta til å søke om å få overført ansienniteten er i så fall satt til 30. april.

– Jeg regner jo med at Mesta rydder opp og betaler. Og det er ingen grunn til at de skal vente til slutten av april med å sende inn søknad. Det er bare å sende søknaden nå. Og bedriften må ta regninga.

– Hva skjer dersom Mesta velger å ikke søke om å få overført ansienniteten?

– Da blir det bråk. Da må vi prøve saken juridisk på vegne av våre medlemmer.

Hagensen viser også til Næringsdepartementet, som eier Mesta.

– Mesta er statlig eid. Eierne kan ikke fraskrive seg dette ansvaret. Vi vil også følge opp denne saken politisk dersom Mesta ikke betaler.

Men utgangspunket til Hagensen er at Mesta vil rydde opp, og ta regningen.

– Dette gjelder trofaste medarbeidere som har jobbet i bedriften i over 30 år, som helt uforskyldt har kommet opp i denne situasjonen. Som en anstendig bedrift, så regner jeg med at Mesta ordner opp. Jeg har ikke grunn til å tro noe annet, avslutter forbundslederen.

Annonse
Annonse