JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Joly vil gi pris til varslere

Korrupsjonsjeger Eva Joly mener det bør opprettes en varsler-pris til personer som tør å melde fra om korrupsjon.

– Korrupsjon og vennetjenester trives bare i skyggen. Når lyskasterne settes på, er det som når troll ser solen: De sprekker, sier Eva Joly til NTB.

I sin nye bok «Jakten fortsetter. En liten bok om livsmot» som kommer til uken, lanserer hun forslaget om en whistleblower-pris på 1 million dollar til den personen på innsiden av systemet som vil slå alarm og avsløre økonomisk kriminalitet. Boken hennes kom første gang ut i Frankrike i mai i år, og franskmennene har på ingen måte glemt kvinnen fra Norge som sto bak avsløringen av korrupsjonen i oljeselskapet Elf: 100.000 franskmenn har kjøpt boken som har ligget på bestselgerlistene fra mai til september.

Joly er i dag rådgiver i Norad, men deltar også i den offentlige debatten i Frankrike. Hun reagerer på president Nicolas Sarkozys forslag om å forby etterforskning og straffesaker basert på anonyme tips.

– Skal man få bukt med økonomisk og organisert kriminalitet, må etterforskere og rettsapparat ha muligheten til å bruke anonyme tips. Det er selvsagt å foretrekke at varslerne står fram, men av og til er anonymitet nødvendig. Også FN-konvensjonen mot korrupsjon ber om at varslerne beskyttes.

Anonyme varslere har vært avgjørende i mange store korrupsjonssaker, blant annet i Elf-skandalen som Joly selv avslørte.

Joly mener det har vært en bevissthetsforandring i Norge de siste årene når det gjelder korrupsjon:

– Noen skjell har falt fra øynene både her og der. Folk kommer ikke lenger til å se på sjefens gepard uten å si fra, sier hun til NTB.

Annonse
Annonse