JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV støtter LO på AFP

SV står på fagbevegelsens side i kampen om AFP. Nestleder Audun Lysbakken mener det er viktig at de rødgrønne står side om side med LO når saken kommer opp i tariffoppgjøret til våren.

Etter litt intern dragkamp, ble Fellesforbundets landsmøte i oktober enige om forbundets krav til ny avtalefestet pensjon (AFP). Landsmøtet vedtok at APF-tillegget skal utformes slik at de som ikke har hatt arbeidsinntekt etter avgang som AFP-pensjonist, skal ha en pensjon på dagens nivå livet ut. Forbundet går også inn for at tillegget må heves dersom det er nødvendig i forhold til fremtidige levealdersjusteringer.

Kan bli tøffe tak

Det betyr tøffe tak i forhandlingene om framtidas tidligpensjonsordning. Arbeiderpartiet har hele tiden sagt at AFP skal bli god, men at det skal lønne seg å jobbe. Mange mener dette betyr at partiet vil gå inn for en svekket AFP. Det vil i så fall ikke regjeringspartner SV gå med på. I dagens Dagsavisen lovpriser nestleder Audun Lysbakken Fellesforbundets AFP-vedtak. – Det er en viktig avklaring, som vi støtter. Det er vårt utgangspunkt i forhandlingene om dette i regjeringen, sier Lysbakken.

Nye forskjeller

AFP ble opprinnelig til som en ordning for de såkalte ”sliterne”. Det mener SV at AFP fremdeles skal være. – For mange er det ikke et reelt valg å fortsette i jobb etter 62 år. Dette er et klasseproblem som gjør at pensjonsreformen vil ramme veldig ulikt for ulike yrkesgrupper. Derfor vil vi ha en AFP-ordning som bøter på urettferdighetene i pensjonsforliket, sier Audun Lysbakken til Dagsavisen.

Annonse

Flere saker

Annonse