JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nesten i mål med likestilling

Norge vil ved årsskiftet ha nådd målet om 40 prosent kvinner i styrene i allmennaksjeselskapene (ASA) på Oslo Børs hevder forsker Marit Hoel.

Tirsdag kunne Center for Corporate Diversity (CCD), som Marit Hoel leder, legge fram tall som viser at bare åtte av selskapene på Børsen ennå ikke har greid å få kvinner inn i styrene sine. De har nå halvannen måned på seg til å oppfylle aksjelovens krav. Greier de det ikke, risikerer de å bli tvangsoppløst.

At fristen er i ferd med å gå ut har tydeligvis ikke gått hus forbi i næringslivet. Så sent som i månedsskiftet juni/juli i år rapporterte CCD at det var 94 selskaper som var helt uten kvinner i styrene sine.

Verdensledende

Av i alt 1 117 styremedlemmer i allmennaksjeselskapene (ASA) er nå 420 kvinner. Ifølge CCD-rapporten mangler det nå bare 35 kvinnelige styremedlemmer før alle selskapene er i mål.

– Dette er unikt i verden, sier Marit Hoel i en kommentar til NTB.

Langvarig prosess

Det var høsten 2003 Stortinget vedtok endringer i aksjeloven som pålegger allmennaksjeselskapene å ha minst 40 prosent kvinner i styrene sine. Den gangen fikk bedriftene en frist på to år til å oppfylle kravet frivillig.

Da frivillighetsfristen var ute, viste det seg at bare 17 prosent av selskapene oppfylte kravet om 40 prosent kvinneandel.

Senhøstes i 2005 vedtok likevel regjeringen av de nye lovreglene skulle tre i kraft fra 1. januar 2006. Dermed fikk selskapene en ny to års frist med å oppfylle kravet. Det er denne siste fristen som løper ut ved det kommende årsskiftet.

Annonse

Flere saker

Annonse