JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samlivsbrudd koster

Ved dødsfall er det lov å sørge og være litt utafor på jobben. Ved samlivsbrudd får du derimot ingen blomster. Likevel kan det å gå fra hverandre være både traumatisk og vanskelig. Hver fjerde ansatt som opplever et brudd, blir sykmeldt.

Et samlivsbrudd er en privat affære, vil mange mene. Det er utvilsomt riktig. Samtidig kan situasjonen være så vanskelig for den det gjelder, at det også påvirker omgivelsene. En undersøkelse gjennomført av Synnovate MMI for Foreningen 2 Foreldre viser at hver fjerde arbeidstaker blir sykmeldt i forbindelse med et samlivsbrudd. Halvparten av sykmeldingene varer i mer enn en måned, og 18 prosent fortsetter å være sykmeldte ett år etter at bruddet var et faktum.

Store kostnader

Undersøkelsen viser at samlivsbrudd også genererer en rekke andre former for fravær. Ser vi sykemeldinger, egenmeldinger og uttak av feriedager i sammenheng, og tar med at ansatte også er mindre effektive og bruker mye av arbeidstiden på å organisere sitt nye liv, utgjør dette i gjennomsnitt 46 dager, eller rundt to månedsverk. Regner man så med at lønnskostnader, sosiale utgifter og arbeidsgiveravgift utgjør rundt 1.700 kroner per dag, koster altså hvert samlivsbrudd arbeidsgiver 78.000 kroner.

Vanskeligst for foreldre

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at om lag halvparten av alle samliv ender med brudd. Årlig omfatter dette rundt 12.000 gifte par, og trolig enda flere samboere. Samlivsbrudd er dermed noe de fleste arbeidsgivere blir nødt til å forholde seg til. Likevel gjør seks av ti arbeidsgivere lite for å tilrettelegge for arbeidstakere som er midt i en personlig krise. Blant dem som gjennomfører tiltak, er større fleksibilitet og lavere effektivitetskrav det mest vanlige. I tillegg er det mange som får hjemmekontor. Undersøkelsen viser imidlertid at jo vanskeligere bruddet er, noe som øker belastningen på den ansatte, jo smidigere er også arbeidsgiver.

anette@lo-media.no

Les mer om dette teamet i HK-Nytts pdf-utgave i menyen til venstre

Annonse
Annonse