JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SAS vurderer å bare fly

SAS vurderer å selge ut alle bakkeselskapene sine, og konsentrere seg om å fly. Avgjørelsen faller i desember.

SAS har en gjennomgang av datterselskapene SAS Technical Services, SAS Cargo/Spirit, SAS Ground Services (SGS) og SAS Facility Services. De vurderer blant annet om selskapene er lønnssomme eller om SAS heller skal konsentrere seg om kjernevirksomheten, som er å fly. I august ble det satt ned en prosjektgruppe som skal vurdere fire ulike scenarioer for bakkeselskapene. Alle alternativene skal vurderes for alle de fire selskapene, og alternativene er: 1) Selskapet innlegges i flyselskapet. 2) Selskapsstrukturen beholdes slik den er i dag. 3) Deler av selskapet selges ut. 4) Hele selskapet selges ut.

Bestemmes før jul

Hvordan fremtiden blir for de fire selskapene blir endelig bestemt på styremøte i SAS den 17. desember. Fagforeningene i Norge står sammen om en felles innstilling der de råder ledelsen å gå inn for alternativ 1, eventuelt alternativ 2. – Det jobbes nå på spreng for å overbevise ledelsen om dette. Flere andre flyselskaper har prøvd å outsource sine bakketjenester, og de fleste har valgt å gå tilbake til å ha egne ansatte, sier Unni Aurdal, klubbleder for HKerne i SGS.

Ønsker ikke ny runde

Aurdal kommer fra gamle Braathens, og sto i front i den etter hvert så mye omtalte SAS Braathens-saken. Da SAS kjøpte Braathens i 2001, ville de samordne bakketjenestene. Det ble gjort ved nettopp outsourcing, noe som gjorde at alle de gamle Braathens-ansatte mistet sine opparbeidede rettigheter. Saken vandret i rettssystemet i fire år, før Høyesterett i fjor endelig slo fast at dette var en virksomhetsoverdragelse. – Du kan tro vi er glad for den dommen i dag. Slår det verste scenarioet til, blir det vanskelig å komme utenom en virksomhetsoverdragelse, sier Unni Aurdal.

Frykter ansatteflukt

Aurdal mener imidlertid det er stor fare for at selskapet vil oppleve ansatteflukt om det blir salg. De ansatte har brukt mye krefter og energi på omstillinger siden sammenslåingen av SAS og Braathens. Når arbeidsmarkedet er så godt som det er nå, tror HK-klubblederen mange vil forlate selskapet, i stedet for nye runder med usikkerhet. – Vi får signaler om det allerede. Folk er redde for jobbene sine, og det går selvfølgelig ut over motivasjonen. Det ville være synd for SGS om vi nå skulle miste alle dem som sitter på kompetanse og erfaring, sier hun.

Ikke tapt ennå

Heldigvis er alle fagforeningene, i motsetning til i SAS Braathens-saken, enige om strategien denne gangen. – Vi gir oss ikke uten kamp og håper konsernledelsen fatter riktig beslutning, sier Unni Aurdal.

anette@lo-media.no

Annonse
Annonse