JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jubel for regjeringsskifte

Australsk fagbevegelse jubler etter Arbeiderpartiets seier i parlamentsvalget lørdag og forventer en rask død for landet sterkt konservative arbeidslov.

– Et historisk valg. Australierne har sagt blankt nei til de konservatives arbeidslov og angrepene på fagbevegelsen og arbeidstakerrettighetene, sa en strålende fornøyd LO-leder, Sharan Burrow, da det var klart at Arbeiderpartiet hadde gjort sitt beste valg siden 1972. Da tre fjerdedeler av stemmene var talt opp lå partiet an til å få 83 av de 150 plassene i parlamentet.

Likner på Norge

Oppkjøringen til helgas parlamentsvalg i Australia har minnet mye om situasjonen foran stortingsvalget her hjemme i 2005.

I 2005 fikk den nå avgående konservative statsministeren, John Howard, flertall i parlamentet for en ny arbeidslov. Hovedgrepet i loven er å gjøre det lettere for arbeidsgivere å bytte ut kollektive tariffavtaler med individuelle arbeidskontrakter. Australsk LO startet umiddelbart en kampanje som minner mye om norsk LOs ”lange valgkamp”. Også her hjemme var et av de sentrale temaene å få opphevet den borgerlige regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven.

– For to år siden bestemte vi oss for at det var vi, og ikke John Howard, som skulle sette dagsorden for denne valgkampen, forteller en av ildsjelene bak den australske LO-kampanjen, John Robertson, til Sydney Morning Herald.

– Vi sa at denne valgkampen skulle handle om arbeidsfolk, og vi ville at folk skulle gi John Howard skylda for alt som gikk galt på arbeidsplassene

Full klaff

Valgnatta viste at kampanjen, som fikk navnet «Dine rettigheter på jobben», ble en formidabel suksess. Valgdagsmålinger fortalte at den omstridte arbeidsloven var den viktigste, eller en av de viktigste, sakene for neste åtte av ti arbeiderpartivelgere. En analyse av resultatene i de enkelte valgkretsene viser også at velgerflukten fra John Howard konservative parti til Arbeiderpartiet har vært klart størst i de områdene der fagbevegelsens kampanje har vært mest intens.

Blir løftene innfridd?

John Robertson er imidlertid høyst usikker på hvor mye seieren vil være verdt. Han er bekymret over at den nye statsministeren, Kevin Rudd, har valgt å profilere seg på tilslutning til Kyoto-avtalen og skolepolitikk de første dagene etter valget i stedet for endring av arbeidsloven.

Julia Gillard, som nå blir Australias første kvinnelige visestatsminister, har imidlertid varslet at en midlertidig lov om å oppheve de omstridte bestemmelsene i arbeidsloven vil bli lagt fram straks det nye parlamentet samlet etter nyttår.

– vi appellerer til senatorer fra alle politiske partiet om å stemme for forslaget etter at det australske folket lørdag stemte så klart for rettferdighet i arbeidslivet, sa Gillard ifølge nettstedet News.com.

Annonse
Annonse