JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Syk nok for å bli hjemme?

Hva er akseptabel grunn for ikke å gå på jobben? Svarene varierer i de nordiske land. I Danmark er stress en ok årsak. I Finland og Island er holdningene klart mest restriktive.

For første gang er innbyggerne i Norden blitt spurt om hva de mener er gyldig grunn til sykefravær. Tusen personer i hvert land er blitt intervjuet på oppdrag av Nordisk Ministerråd. Undersøkelsen som er omtalt i tidsskriftet ”Arbetsliv i Norden”, inngår i en større utredning om sykefravær og hvorfor forskjellene i sykefraværsstatistikken er så store i Norden. Sverige topper sykefraværsstatistikken, tett fulgt av Norge, også i et europeisk perspektiv. Danmark, Finland og Island ligger mye lavere ned i tabellen.

Feber = syk

Å være forkjølet med feber mener de fleste (21 prosent) er en gyldig grunn til å bli hjemme. Men mens bare ni prosent av nordmennene mener forkjølelse er en akseptabel årsak til å holde senga, mener en av fire svensker og finner det samme.

Uenige om stress og mobbing

Å være utsatt for mobbing eller at et familiemedlem trenger hjelp er nesten like akseptabelt som forkjølelse for å holde seg hjemme. Men variasjonene mellom landene er store.

Folk i Finland og Island har liten forståelse for snakk om mobbing og de aksepterer heller ikke argumenter om stress på jobben for å sykemelde seg. Halvparten mener det siste ikke er en gyldig grunn til sykefravær.

Rause dansker

Danskene skiller seg mest markant fra de andre med en aksepterende holdning til fravær på grunn av stress. De aksepterer også fravær når de har problemer i ekteskapet.

I Finland er det færre (71 prosent) som fordømmer sykefravær på grunn av bakrus enn i det øvrige Norden, eksempelvis i Norge (86 prosent).

Det er også store variasjoner i synet på hvor lenge sykefraværet kan vare. Nordmenn og dansker mener 16 til 17 dager er godtakbart. Finner og islendinger mener maksimalt en ukes fravær går an.

Mobbing på jobben synes alle er en gyldig årsak til langt sykefravær, i gjennomsnitt 21 dager. Danskene har de mest sjenerøse holdningene og synes 39 fraværsdager er en rimelig periode for rehabilitering etter stress på jobben.

Deltid og stress

Det er arbeidstakere med få arbeidstimer per uke som aksepterer flest sykefraværsdager på grunn av stress. Unge mennesker og ansatte i offentlig sektor har en mer positiv holdning til sykefravær enn i privat sektor. Kvinner er mer restriktive til sykefravær enn menn.

Annonse
Annonse