JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vurderer å droppe Ryanair

Ryanair ligger tynt an på KLPs liste over selskaper de ikke vil investere i. Handel og Kontor har tidligere krevd at norske eiere må presse fram endringer hos Ryanair, som betegnes som fagforeningsknusere.

To ganger i året presenterer KLP en liste over selskaper de ikke lenger vil investere i og selskaper de følger ekstra nøye ut fra kriterier om ansvarlige investeringer, som miljø, menneskerettigheter og faglige rettigheter. I dag ble listen lagt fram, og det kom en klar melding til irske Ryanair om at KLPs eierskap ikke lenger kan tas for gitt.

HK-initiativ

Etter en henvendelse fra Handel og Kontor og den nordiske transportføderasjonen i august har KLP bedt firmaet GES om å gå lavprisselskapet Ryanair nøyere etter i sømmene. GES overvåker at KLPs etiske retningslinjer etterfølges i investeringsselskapene. Resultatet er at Ryanair nå er under aktiv overvåking i forhold til en eventuell eksklusjon. Også Statens pensjonsfond har investert i Ryanair.

KLP leverer pensjonsordninger til norske kommuner og helseforetak, og har rundt 200 milliarder kroner investert i nesten 2000 selskaper. Aksjeposten i Ryanair er liten, bare 5,5 millioner kroner. Fagbevegelsen mener likevel den gir en signaleffekt som skaffer Ryanair ufortjent legitimitet.

Fagforeningsknusing

Ryanair har i en årrekke vært hardt kritisert for sin fagforeningsfiendtlige politikk, og den nordiske transportføderasjonen mener at det kan dokumenteres av selskapet opererer med arbeidsvilkår som i flere land vil være i strid med lovverket. I tillegg driver selskapet fagforeningsknusing ved å reagere skarpt overfor ansatte som organiserer seg, ifølge HK.

– Kravene til dokumentasjon på uetisk fremferd er satt så høyt at retningslinjene ikke kan etterleves som forutsatt, sa faglig sekretær Egil Chr. Bøckmann i HK til HK-nytt i august. HK har tidligere bedt folk «bruke hodet» når de skal ut og fly, men har ikke offisielt gått inn for boikott av Ryanair.

Offisielle kilder

Og KLP er fortsatt ikke overbevist om at Ryanair må ekskluderes fra deres investeringsportefølje. En av årsakene er at det stilles svært strenge krav for å bli ekskludert. Av 3500 selskaper GES overvåker havner mellom 20 og 30 på nei-lista som kommer hvert halvår. Klager fra fagforeninger alene er ikke eksklusjonsgrunn, helst vil GES ha «offisielle kilde» som bekrefter at det er kritikkverdige forhold. FN og arbeidsorganisasjonen ILO er regnet som slike kilder, mens frivillige organisasjoner og fagbevegelsen regnes som partiske.

Streik = oppsigelse

På et presseseminar i Oslo i dag sa imidlertid overvåkingsfirmaet GES fra om at situasjonen i Ryanair ses på som «alvorlig». Blant annet reageres det på at Ryanair har outsourcet alt kabinpersonell til firmaet Crewlink, som har som sin eneste oppgave å forsyne Ryanair med mannskap. GES mener dette er å fraskrive seg ansvaret for sine ansatte. De finner det også kritikkverdig at ansettelseskontrakten inneholder en klausul om at å streike er oppsigelsesgrunn.

GES er derfor nå i kontakt med eksperter på internasjonal arbeidsrett, ulike fagforeninger samt Ryanair selv.

Halliburton inn igjen

KLP markerte i går at det er fem år siden de startet med etiske retningslinjer for sine investeringer, som en av de første store investorene i Norge. I dag er 45 prosent av norske finansielle investeringer underlagt etiske reglementer.

To nye selskaper er ekskludert fra KLPs portefølje dette halvåret, etter råd fra GES. Det ene er franske Alstom, som leverer hydroelektrisk utstyr til Merowe-dammen i Nord-Sudan. Prosjektet innebærer at lokalbefolkningens rettigheter krenkes, rundt 50.000 mennesker tvangsflyttes uten skikkelig kompensasjon. Også australske Wesfarmers ble stengt ute, for å importere fosfater fra Vest-Sahara. Vest-Sahara er okkupert av Marokko, og det er i strid med folkeretten å utvinne naturressurser fra okkuperte områder.

Samtidig ble den amerikanske oljegiganten Halliburton tatt inn i varmen igjen av KLP. USAs visepresident Dick Cheney var tidligere direktør i konsernet, som ble ekskludert for korrupsjon i forbindelse med oljevirksomhet i Irak og Nigeria. Ifølge GES har Halliburton nå solgt det datterselskapet der korrupsjonen ble avdekket og tatt ansvar for det som har skjedd. Også det australske gruveselskapet Anvil Mining ble reinkludert på KLPs liste i går.

LOs regler

Også LO og enkeltforbund har satt opp retningslinjer for hvordan deres midler skal investeres for ikke å komme i konflikt med fagbevegelsens verdier.

Hovedkasserer Steinar Karlsen i Fellesforbundet sitter på fagbevegelsens største pengebinge, og har ansvaret for 350 investerte millioner som er satt av siden 2001. Av disse er det maksimalt 30 prosent som er investert i aksjefond, halvparten i Norge og halvparten internasjonalt.

– Resten står i obligasjoner og pengemarkedsfond, så vi har en lav risikoprofil, forteller Karlsen.

Oljefondets regler

Fellesforbundet baserer seg på Statens pensjonsfond utlands (oljefondet) liste for etiske investeringer, samt ILOs kjernekonvensjoner i sitt regelverk.

Oljefondet skal ifølge det etiske regleverket ekskludere selskaper som gjør seg skyldige i:

– Grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene som for eksempel drap, tortur, frihetsberøvelse, tvangsarbeid, de verste former for barnearbeid og annen utbytting av barn

– Alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner

– Alvorlig miljøskade

– Grov korrupsjon

– Andre særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer

God butikk

– Investeringene har vært god butikk. Verdien nå ligger på rundt 460-470 millioner, og da har vi realisert en del underveis, sier Steinar Karlsen. Fellesforbundet har overlatt den praktiske gjennomføringen av investeringene til et eksternt firma, ABN Ambro, som har retningslinjer fra forbundsstyret som rettesnor.

Også LO sentralt har etiske retningslinjer for sine investeringer, der faglige rettigheter er inkludert.

Irsk lavprisselskap, blant Europas største flyselskaper.

Etablert 1985. Fraktet over 4 millioner passasjerer i fjor, på over 400 ulike ruter.

Hardt kritisert av Forbrukerombudet for brudd på forbrukerrettigheter

Kjent som fagforeningsknuser, nekter ansatte å organisere seg.

Annonse
Annonse

Irsk lavprisselskap, blant Europas største flyselskaper.

Etablert 1985. Fraktet over 4 millioner passasjerer i fjor, på over 400 ulike ruter.

Hardt kritisert av Forbrukerombudet for brudd på forbrukerrettigheter

Kjent som fagforeningsknuser, nekter ansatte å organisere seg.