JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blokkerte sosial dumping

Europa-Parlamentet stemte ned EU-kommissær Cecilia Malmströms forslag om å åpne EU for sesongarbeidere fra tredjeland. Et ja kunne ha resultert i sosial dumping.

nina.sandaas@lomedia.no

Den svenske EU-kommissærens forslag ble fremmet tidlig i sommer, men har fått forbausende lite oppmerksomhet. Hensikten med forslaget var å forenkle adgangen til oppholds- og arbeidstillatelse i EU på en rekke områder. Samtidig skulle det skapes regler om likebehandling av innenlandsk og utenlandsk arbeidskraft. Men lovforslaget utelukket viktige grupper, for eksempel sesongarbeidere i landbruket, hotell- og turistnæringene.

Advarte

Hvis det hadde blitt vedtatt, ville disse gruppene risikere å bli behandlet som gjestearbeidere med dårligere lønns- og arbeidsvilkår. Europeisk fagbevegelse har derfor advart mot lovforslaget og oppfordret parlamentarikerne til å stemme nei. Etter en dramatisk avstemning 14. desember i Europa-Parlamentet der venstrefløyen i første omgang tapte, sluttet medlemmer av den liberale fløyen seg til i den avgjørende avstemningen. Stemmene falt 350 mot og 306 for, mens 25 var avholdende.

Ole Christensen, dansk sosialdemokrat, sier til fagligt.eu at det er en gave for lønnstakererne at parlamentet stoppet forslaget. Det ville ha ført til urettferdig konkurranse om lønns- og arbeidsforhold, slik forslaget var skrudd sammen.

Samme betingelser

– Vi er ikke mot at det kommer folk utenfra og arbeider, men det må skje på samme betingelser som andre. Vi aksepterer ikke sosial dumping, sier Christensen.

Europa-Parlamentet har medbestemmelse i saken, og det er nå opp til EU-Kommisjonen å avgjøre om det kommer et revidert forslag på bordet. Det kan bli en ny kamp om saken. Forslaget blir i første omgang sendt tilbake til komitéene for borgerrettigheter og arbeidsmarked.

Ole Christensen oppfordrer Kommisjonen til å ta kontakt med de europeiske partene i arbeidslivet og dermed starte helt forfra igjen. Ifølge Christensen er dette er for viktig område til å presse noe gjennom som kan ødelegge mye på arbeidsmarkedet.

Annonse
Annonse