JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Mye positivt i jobb-Norge

LO sekretær Trine Lise Sundnes ser mye positivt i den europeiske arbeidsmiljøundersøkelsen for Norges del. At Norge har en høy andel som rapporterer om at arbeid påvirker helse, tolker hun også som at vi har en høy bevissthet om sammenhengen.

På mange måter koker det ned til at den nordiske modellen fungerer:

– Det at vi har hatt et langvarig samarbeid mellom partene i arbeidslivet på sentralt nivå betyr mye. Jeg tror det er mye større tillit mellom partene i Norge enn i mange andre land, sier Sundnes.

Helserisk i arbeidslivet

LO-sekretæren mener vi har oppmerksomheten rettet mot helserisikoer i arbeidslivet i Norge, og dermed bedre forutsetninger for å gjøre noe med problemene.

– Både arbeidstakere og arbeidsgivere er lydhøre for tiltak som begrenser helserisiko på arbeidsplassene, mener Trine Lise Sundnes. Hun mener det norske arbeidslivet forhåpentligvis lærte noe etter at IT-bobla sprakk, med alle utbrente arbeidstakere i den bransjen.

Deltid

– Det er mange som jobber deltid i Norge?

– Ja, og nå er vi opptatt av dette. Vi må få en bedre organisering, ikke minst i helsesektoren, slik at vi får flere hele stillinger, mener Sundnes. Hun viser til at LO jobber mye med saken og at fire store arbeidstakerorganisasjoner også vil påvirke arbeidsmiljøloven i ønsket retning, nemlig bedre tilrettelegging for at de som ønsker heltid skal få det.

Balanse

De nordiske landene er blant de få i Europa der ansatte opplever høye krav i arbeidet kombinert med stor kontroll over egen arbeidssituasjon og høy sosial støtte. Dette blir betraktet som positivt, men Sundnes har likevel en advarsel her:

– Denne situasjonen må følges med argusøyne. Det fungerer bra når balansen er god, men en mismatch her kan få katastrofale følger med utbrenthet og psykiske vansker. Hun mener det er en fin balanse her mellom krav og mestring.

Avhengig av kunder

På den annen side heter det i undersøkelsen av tre av fire norske arbeidstakere mener arbeidstempoet deres er avhengig av kunder, klienter og liknende. Trine Lise Sundnes påpeker at begge elementer med høy egenkontroll og sosial ståtte må være tilstede for at arbeidsforholdet skal fungere.

– Hvis ett element faller ut, kan det lett føre til dårlig helse. Det kan produsere uførhet eller muskel- og skjelettlidelser eller bidra til psykiske lidelser, mener LO-sekretæren.

I Norger tar arbeidsgiver kontakt utenfor arbeidstida i større grad enn i andre land.

Arbeid og fritid – Dette er et tveegget sverd, og kan lett utvanne skillet mellom arbeid og fritid. Sundnes mener arbeidsgivere må bli flinkere til kritisk å vurdere nødvendigheten av å kontakte arbeidstakere utenfor den ordinære arbeidstiden.

Gjennomganger i Norge i den senere tid viser at andelen muskel- og skjelettlidelser har gått ned og psykiske lidelser tilsvarende opp. Trine Lise Sundnes mener disse funnene henger nært sammen, og at dette er uttrykk for en økt bevissthet om sammenehngen mellom psyko-somatiske forhold.

– Dermed står vi også bedre rustet til å foreta de rette tiltak, mener hun.

Annonse
Annonse