JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ingen pågang for Forbund2

Leder av Norsk Transportarbeiderforbund Per Østvold utfordret nylig forbundsleder Kjell Atle Brunborg til å ta initiativ til å starte en ny prosess mot et felles samferdselsforbund.

– Det har ikke vært noe pågang fra våre organisasjonsledd til å dra i gang en ny debatt om sammenslåing, sier Brunborg.

Østvold var en av de mest ivrige under Forbund1-prosessen for to år siden. Da gikk fem LO-forbund og Yrkestrafikkforbundet (YTF) i YS på med friskt mot, for å få til en sammenslåing, men prosjektet strandet.

I et portrettintervju med Aktuell nylig lanserte Østvold tanken om et nytt konsept med færre forbund. Han sa at et felles samferdselsforbund er jo en god ide, men ville ikke selv ta initiativet.

- Jeg tror både NTF og Postkom er klar, men forventer at forbundsleder Kjell Atle Brunborg i Norsk Jernbaneforbund tar initiativet. Det var jo de som trakk seg ut først av de LO-forbundene som deltok i Forbund1-prosessen, og da har de et ansvar for å ta initiativ, sa Østvold. Postkoms forbundsleder Odd Christian Øverland bekrefter at Postkom er positiv til å svare på en slik forespørsel.

– Jeg mener at ikke noe av de premissene som lå til grunn for å slå sammen forbundene er endret. De er tvert imot forsterket, sier Postkoms leder. Han sier at forbundet hans ser behovene for å lete etter konstellasjoner og en sterkere enhet som står rustet for den nye tiden og utfordringene i arbeidslivet.

– Postkom var det forbundet som kanskje var mest klar i alle organisasjonsledd for en samenslåing. Mange av våre tillitsvalgte la ned en kjempejobb for å få til denne sammenslåingen og jeg mener det var fryktelig ille at dette strandet.

– En sammenslåing av færre forbund i et nytt samferdselskonsept, vil nok være enklere å få til. Vi i Postkom vil fremme et forslag om dette fram mot vårt årsmøte på forsommeren og jeg regner med at vi vil være klar til å ta et konkret initiativ da, sier Øverland til Aktuell.

Jernbaneforbundet på vent.

Kjell Atle Brunborg er ikke like klar for en slik sammenslåing nå.

– Vi skal ha landsmøte neste år. I den forbindelse er det satt ned en gruppe for å se på NJFs fremtid. I den gruppen diskuteres det blant annet om det finnes grunnlag for å ta opp igjen tråden fra Forbund1. Det har i tiden etter forbund havariet ikke vært noe pågang fra våre organisasjonsledd til å dra i gang en ny debatt om sammenslåing med andre forbund, sier han.

Postkoms Odd Christian Øverland ønsker ikke å kommentere prosessen i Norsk Jernbaneforbund, men sier at Postkom trolig kommer til å ta en mer aktiv rolle etter landsmøtet.

Annonse
Annonse