JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonsgrensen kan bli opphevet

Aldersgrensen på 70 år i arbeidslivet kan komme til å bli opphevet. Ap-nestleder Helga Pedersen stiller spørsmål ved ordningen.

– For 20-30 år siden ble 70-åringer regnet som gamle. I dag er en 70-åring nødvendigvis ikke en gamling lenger, sier Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ap-nestlederen ønsker en debatt om saken i forbindelse med programarbeidet i Arbeiderpartiet. Pedersen mener det finnes argumenter både for og imot å beholde aldersgrensen på 70 år.

– Det kan synes som et paradoks at mens vi oppfordrer folk til å jobbe lenger, så opplever noen av dem som ønsker å fortsette å jobbe at samfunnet setter grense for hvor lenge det er mulig, sier Pedersen.

Kan sies opp

Arbeidsmiljøloven gir arbeidsgivere mulighet til å si opp arbeidstakere når de fyller 70 år. Da har ikke lenger arbeidstakere noe oppsigelsesvern.

– Mange opplever dette som en urimelig inngripen i deres rett til å fortsette i arbeid. Etter hvert som levealderen øker, er det også et spørsmål om denne historiske grensen skal opprettholdes, sier Pedersen. Hun viser til pensjonsreformen, som fra 2010 vil gi alle rett til å gå av ved fylte 62 år. Samtidig blir det lettere å kombinere arbeid og pensjon.

– Kanskje vil det føre til at flere ønsker å fortsette i deltidsstillinger også etter fylte 70 år. Spørsmålet er derfor om tiden er inne for å oppheve denne generelle aldersgrensen, sier Pedersen.

Seniorpolitikk

Arbeiderpartiet sender nå ut et diskusjonsnotat om seniorpolitikk til sine medlemmer.

– Det er viktig at vi nå får fokus på at eldrepolitikk er noe mer enn eldreomsorg. Vi må også diskutere livsvilkårene til dem som ikke er pleietrengende, sier Pedersen.

I Ap-notatet pekes det på at det store flertallet av pensjonistene er «friske og raske» og har betydelige ressurser.

– Det kan dreie seg om videre innsats i arbeidslivet, men også i frivillige organisasjoner og i nærmiljøet. Mange eldre kan hjelpe de unge med lekser og drive kulturliv for andre mennesker, sier Pedersen. Hun viser til at det er satt absolutte aldersgrenser også på andre områder som ikke er direkte knyttet til arbeidslivet, som for eksempel når det gjelder valg av meddommere.

Teknologisk gap

Pedersen spør også hvordan man kan forhindre at det utvikler seg et økende teknologisk gap mellom eldre og yngre.

– Stadig mer informasjon gis nå bare på nettet. Dette er enkelt og tidsbesparende for mange, men utelukker også mange fra tilgang til informasjon. Mange eldre opplever også at overgangen til digitale sentralbord og stadig lengre vei for å snakke med et menneske når du skal ta kontakt med en tjenesteyter, skaper store utfordringer, sier hun.

– Som fylkesordfører i Finnmark gikk jeg inn for gratis dataopplæring for eldre, legger Pedersen til for å illustrere hvordan hun tenker. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse