JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strides om innsynsrett

De tillitsvalgte på Tollpost Globe nektes innsyn i de uorganisertes lønninger. Nå har Handel og Kontor stevnet bedriften for Arbeidsretten.

Standardoverenskomsten mellom HK/LO og NHO, som gjelder for funksjonærene på transportbedriftenTollpost Globe, slår blant annet fast at tillitsvalgte har rett til informasjon om de ansattes lønninger. Bestemmelsen omfatter funksjonærer som er plassert i fire av de fem lønnsgruppene i overenskomsten.

De tillitsvalgte mener det er nødvendig å kjenne til både uorganiserte og organisertes lønninger for å få til et best mulig resultat i de lokale lønnsforhandlingene.

Lovstridig?

Men Tollpost Globe nekter å utlevere opplysninger om de uorganisertes lønninger, fordi de mener det vil være i strid med personopplysningsloven. Det er ikke Handel og Kontor og LO enige i, og mener bedriften bryter overenskomsten. Nå har LO stevnet NHO for Arbeidsretten.

– De siste årene har vi fått anonymiserte lister for hver lønnsgruppe. Det hadde vært mye bedre om vi hadde fått en mer detaljert oversikt, sier HKs klubbleder på Alfaset, Mariann Andersen.

Langvarig

Striden om innsynsretten har pågått siden 2001, da de lokale partene på Tollpost Globes avdeling på Alfaset i Oslo ikke ble enige. Spørsmålet om innsynsretten er i strid med personopplysningsloven, har blitt tatt opp med Datatilsynet flere ganger. I 2004 mente tilsynet at innsyn i uorganisertes lønninger kan gis i anonymisert form og ved underskriving av taushetsløfte.

Handel og Kontor er av den oppfatning at tillitsvalgtes innsyn i lønnsforhold ikke kan defineres som utlevering av personopplysninger.

Støtte fra transport

Dag Tønder, som er transportorganisert og leder i LO-utvalget i Tollpost-Globe, støtter HK-klubbens krav om innsyn.

- I utgangspunktet gjelder denne saken like mye oss som er organisert i Transportarbeiderforbundet, men vi er stort sett så godt organisert over hele landet at det ikke betyr så mye for oss i praksis. På mindre steder der vi kanskje ikke har så mange medlemmer er denne saken viktig også for oss, sier han.

- Vi har samarbeidet om denne saken, og HK-klubben har vår fulle støtte. Det er viktig at HK og LO vinner fram i Arbeidsretten slik at vi kan få oversikt over alles lønn, også uorganisertes. Det er bare slik vi kan få til best mulig lokale lønnsforhandlinger, sier Dag Tønder.

Annonse
Annonse