JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Råder til samordnet oppgjør

Faglig forum råder HK og LO til å gå for et samordnet lønnsoppgjør i år. Forbundsstyret i HK vedtar de endelige kravene i slutten av måneden.

Handel og Kontors faglige forum, som gir råd til forbundsstyret i tariffpolitiske spørsmål, har nå sendt HK en liste med krav basert på tilbakemeldingene fra resten av organisasjonen. Styrets skal behandle dette på sitt neste møte den 31. januar.

Økt reallønn og kjøpekraft står ikke uventet på kravlista foran lønnsoppgjøret. Faglig forum ønsker en videreføring av garantilønnsordningen, en lavlønnsordning som omfatter flere av HKs medlemmer, og tiltak for likelønn. Sidestilling av skift og turnus opptok flere av faglig forums medlemmer.

Kamp for AFP

Videreføring av avtalefestet pensjon er karakterisert som den viktigste saken i årets tariffoppgjør. Faglig forum vedtok en rekke krav til AFP-ordningen, og slår fast at en framtidig AFP-løsning må ut på uravstemning i hele LOs medlemsmasse.

Om hvert enkelt forbund skal forhandle direkte med arbeidsgiverne, eller om LO skal gjennomføre forhandlingene med arbeidsgivernes hovedsammenslutninger, er alltid tema for debatt. Faglig forum mener et samordnet oppgjør best vil sikre AFP-ordningen. Samtidig vil forumet ha muligheter for å forhandle deler av tariffavtalen på egen hånd.

Samordnet oppgjør

– HK har vært og er tilhenger av forbundsvise oppgjør, men det er ikke et mål i seg selv. Det er flertall blant forbundene for et samordnet oppgjøret på grunn av AFP i år, sa forbundsleder Sture Arntzen til faglig forum.

Det synes også HK-lederen er en god idé, men tar visse forbehold. – Det må også tilrettelegges for forbundsvise tilpasninger. Det har flere forbund også gitt uttrykk for, sa han.

lene.svenning@lo-media.no

Annonse
Annonse