JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unngår mellomlederfella

Fin tittel, høyere fastlønn – og lange arbeidsdager. Resultatet kan bli lav timelønn for mange mellomledere. Rimi har ryddet opp, nå gjør Ica Nær det samme.

Det er mer enn fire år siden Hakongruppen, nå Ica Norge, og HK-klubben ble enige om et nytt system for mellomlederes titler, arbeidsoppgaver og lønn. Avtalen skisserer tre nivåer mellomledere; assisterende butikksjefer, teamledere og ansatte med funksjonstillegg. Det er utarbeidet stillingsbeskrivelser for alle gruppene.

Assisterende

Bare assisterende butikksjefer med reelt lederansvar har beholdt tittelen. Stillingen defineres som en såkalt fri stilling, som er unntatt arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. Derfor får de ikke ekstra betalt for overtidsarbeid. Assisterende butikksjefer skal ikke stå oppført på butikkens vaktliste. Fagbrevtillegget skal de etter avtalen få utbetalt.

Teamleder

Mange assisterende butikksjefer i Rimi-butikkene havnet i kategorien teamleder. Det innebærer at de står på vaktliste, er plassert i lønnstrinn 6 i Landsoverenskomsten, at de får et ansvarstillegg, tillegg for ubekvem arbeidstid og overtidsbetaling. Hvis summen av dette lå under den lønna de hadde som assisterende butikksjefer da avtalen ble inngått, fikk de et personlig tillegg.

Funksjonsansvar

Det tredje mellomledersjiktet i Rimi-kjeden er ansatte med funksjonsansvar, for eksempel låseansvarlig, bakeriansvarlig og frukt- og grøntansvarlig. Grunnlønna deres beregnes ut fra ansiennitet, dessuten får de ub-tillegg, overtidsbetaling og et ansvarstillegg.

Ica Nær

Fra årsskiftet er det gjennomført et lignende system i Ica Nær-butikkene, en annen av dagligvarekjedene i Ica detalj. Avtalen er ennå ikke undertegnet av hovedtillitsvalgt Jorunn Martinsen, men det er bare detaljer som gjenstår, opplyser hun. Avtalene i de to kjedene pålegges ikke franchisebutikkene, men er sendt ut som retningsgivende fra Ica Norge.

lene.svenning@lo-media.no

Annonse
Annonse