JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kriminalitet i arbeidsmarkedet og sosial dumping

Politimester Hans Sverre Sjøvold har helt rett i at billig arbeidskraft er grunnmuren i en voksende svart økonomi, skriver Roar Abrahamsen i dette innlegget.

I henhold til Aftenposten den 22. sep. mener politimester Hans Sverre Sjøvold at vi nå har nådd et nytt nivå innen kriminalitet i arbeidsmarkedet. Den illegale virksomheten er på vei inn i seriøse bedrifter. Billig arbeidskraft er grunnmuren i en voksende svart økonomi. Han understreker at vi snakker om kriminelle nettverk som snyter fellesskapet for enorme verdier.

Politimesteren har helt rett, billig arbeidskraft er grunnmuren i en voksende svart økonomi. Er det villighet til å bruke og utnytte billig importert arbeidskraft, villighet til å drive sosial dumping er det også mest sannsynlig også villighet til annen kriminalitet i arbeidsmarkedet. Så oftest henger dette sammen. Det gjelder etter mitt syn innen alle bransjer der muligheten byr seg.

Det var og er derfor et stort tankekors at de borgerlige partiene og NHO har sagt nei til de viktigste virkemidlene i kampen mot sosial dumping. Virkemidler som vil være et god supplement til arbeidstilsyn, Petroleumstilsynet, politi og skatteetaten for å avdekke både sosial dumping og annen kriminalitet.

De har sagt nei til at tillitsvalgtes fikk innsynsrett, et virkemiddel som gir oss og samfunnet en større mulighet til å avdekke sosial dumping. Sosial dumping og benyttelse av billig importert arbeidskraft er et klart kjennetegn på bedrifter som mest sannsynlig også er villig til å benytte annen kriminalitet i arbeidsmarkedet.

De borgerlige sa nei til solidaransvar for byggherre / bestiller, et virkemiddel som ansvarlig gjør byggherre/bestiller. Et virkemiddel som gir seriøse arbeidsgivere et insentiv til grundig sjekk av sine underleverandører. Et virkemiddel som sikrer arbeidstakere sin rettmessige lønn, som straffer byggherrer/bestiller som er villig til å benytte seg av billig utenlandsk arbeidskraft og useriøse arbeidsgivere.

Et annet eksempel på manglende politisk vilje til å bekjempe dårlige arbeidsvilkår er de borgerlige og NHO sitt nei til regionale verneombud i hotell og rengjøringsbransjen.

Skal vi få bukt med kriminaliteten, uverdige arbeidsvilkår i arbeidslivet må de borgerlige og NHO være villig til å bruke overnevnte virkemidler. Bruke de som et supplement til tilsynene, politi og skattevesen. Ledelse i bedriftene må være villig til å gi tillitsvalgte reel innsyn hos bedriftens underleverandører. De må være villig til å bekjempe sosial dumping og import av underbetalte arbeidstakere og bruk av useriøse underleverandører.

Sosial dumping er som oftest et symptom på viljen til annen kriminalitet i arbeidsmarkedet. Vi får håpe at regjeringsforhandlingene og NHO ser sammenhengen. Vi for håpe at den nye regjeringen vil være med arbeiderbevegelsen i kampen mot sosial dumping og underdrivelse av de seriøse bedriftenes konkurransevilkår .

Annonse
Annonse