JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Raskere tilbake i jobb

Myndighetene lanserer nå en kampanje for å få syke arbeidstakere raskere tilbake i jobb.

– Dette er et historisk samarbeid mellom departementer og partene i arbeidslivet. Det er bra for den enkelte og bra for samfunnet, sa helseminister Sylvia Brustad da hun lanserte kampanjen på et miniseminar i går.

Det er Arbeids- og velferdsdirektoratet og Sosial- og helsedirektoratet som lanserer kampanjen. I fjor ble nærmere 10 000 sykmeldte arbeidstakere henvist til behandling gjennom «Raskere tilbake». Nå trappes tilbudet kraftig opp.

– Målet er å gi enda flere sykmeldte arbeidstakere et tilbud om raskere behandling i 2008. Da er det viktig at arbeidstakerne kjenner tilbudet, sier direktørene Tor Saglie i Arbeids- og velferdsdirektoratet og Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet.

Snike i køen?

Larsen tok opp problemstillingen om at arbeidstakere på denne måten får behandling før andre (utenfor arbeidslivet) og at det i utgangspunktet kan være i strid med loven om at pasienter skal tas i rekkefølge. Han understreket at «Raskere tilbake» baserer seg på ekstraordinære midler og dermed ikke er en del av de ordinære helsetjenestene. Dermed mener han tiltaket er i samsvar med lovverket.

– Alle rykker opp på den ordinære ventelista når folk blir plukket ut etter denne ordningen, sa han.

Fastlegene sentrale

Ifølge helseminister Sylvia Brustad er fastlegene helt sentrale i ordningen. Den største gruppa som er aktuelle for «Raskere tilbake» er folk med sammensatte behov, det vil si at man trenger en tverrfaglig tilnærming. Det kan være kirurgi, fysioterapi og lærings- og mestringstilbud. Brustad nevnte at man nå har etablert en koordinator for tiltaket ved alle helseforetakene og at man har inngått avtaler med private opptreningsinstitusjoner for å kunne ha kapasitet nok til en betydelig økning i 2008.

30 milliarder

Ifølge statssekretær i AID, Laila Gustavsen, går bare 15 prosent av de som har vært sykemeldt i ett år, direkte tilbake til arbeid. Hun la til at samfunnet i dag betaler 30 milliarder i sykepenger i året.

– Derfor er dette en god investering, mente hun. Statssekretæren la til at helsedelen av apparatet har vært på plass en stund, men at også NAV-sida nå er operativ.

LO tilfreds

Også Trine Lise Sundnes fra LO ga uttrykk for at dette tiltaket var velkomment.

– Det har tidligere vært vanskelig å komme inn i systemet og få behandling før man har gått sykemeldt en god stund, sa hun. Sundnes la vekt på det positive i at partene var med på dette og at politikerne her viser vilje til å samarbeide på tvers av departementsgrensene.

LO-sekretæren understreket viktigheten av at legen både må ha kunnskap om den enkelte og arbeidsplassen, og at begge parter i arbeidslivet, samt NAV og fastlegen må samarbeide for at tiltaket skal fungere godt.

Også NHO

Ann-Torill Benonissen, NHO mente «Raskere tilbake» er et ektefødt barn av ordningen med inkluderende arbeidsliv.

– Vi forventer effekt, selvfølgelig, sa hun og understreket at en kritisk faktor er tilgjengelighet. Det har tatt tid å etablere ordningen, og partene i arbeidslivet forventer nå lav terskel i for å bli fanget opp av dette tilbudet.

NAV

Tor Saglie fra NAV understreket at vi her snakker om et samarbeid mellom helsetjenesten, spesialhelsetjenesten og NAV. Det skal lages en oppfølgingsplan for hver enkelt og holdes møter etter seks og tolv uker i sykemeldingsperioden.

– Vi slipper ikke arbeidstakerne, men følger dem helt tilbake til arbeid. Tjenesten skal relateres til arbeidsplassen, sa han.

Annonse
Annonse