JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO vil ha pappa hjem

NHO går inn for en tredeling av fødselspermisjonen.

– Det vil øke muligheten for likelønn mellom kvinner og menn, sier NHO-leder Finn Bergesen jr.

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) går i bresjen for en av årets store politiske likestillingsdebatter, og støtter nå en tredeling av fødselspermisjonen.

Leder i NHO Finn Bergesen Jr. mener tredeling er viktig i arbeidet for å utjevne lønnsforskjellen mellom kvinner og menn.

– Alle tiltak som gir bedre muligheter for lik lønn for kvinner og menn, er positive. Dette er et godt forslag, som vi vil støtte, sier Bergesen Jr. til Dagsavisen.

En tredeling gir mor og far hver sin del av fødselspermisjonen, mens en tredje del er valgfri. Selv fikk Bergesen jr. aldri ta ut pappaperm da hans fire barn var små.

– Det fantes dessverre ikke da. Men jeg hadde jo også en hjemmeværende kone, medgir han.

Suksess på Island

Modellen med tredeling er hentet fra Island, hvor tiltaket har gitt svært gode resultater. LO-sekretær Rita Lekang var nylig på besøk for å se nærmere på ordningen. Hun er full av godord.

– Mellom 80 og 90 prosent av fedrene tar ut permisjon, samtidig som holdningene har endret seg. Folk flest er svært positive, sier Lekang.

Hun mener tredeling er et viktig tiltak for å oppnå likelønn, og dermed likestilling.

På Island ble fødselspermisjonen utvidet fra seks til ni måneder, samtidig som de innførte tredeling i tidsrommet 2001-2003.

Siden da er lønnsgapet mellom kvinner og menn halvert, fra 12 til seks prosent, og fødselstallene har skutt i været. På typiske mannsarbeidsplasser møtte man helt nye problemstillinger.

– Babyboomen på brannstasjonen ble utfordrende, men det gikk helt fint. Med en tredeling må også arbeidsgivere som i mange tilfeller foretrekker unge menn framfor unge damer, endre sin tankegang, sier LO-sekretæren begeistret.

LO-debatt

I LO, som i regjeringspartiene, pågår debatten om tredeling for fullt. Lekang er selv positiv til tiltaket – med ett forbehold:

– Fedre er nødt til å få selvstendig opptjeningsrett, uavhengig av mors stilling, understreker hun.

I dag får far redusert utbetaling hvis mor jobber halv tid. Det er det mange småbarnsmødre som gjør.

LO-sekretæren mener den såkalte «ammemafiaen» bruker amming som en unnskyldning fordi de ikke vil gi fra seg permisjonstid.

– Vi må tenke på barnet, ikke bare på mamma og pappa. Barnet har godt av å bli kjent med begge foreldre så tidlig som mulig, sier Lekang.

Splid i Ap

Allerede til våren kan spørsmålet om tredeling komme opp i Stortinget i forbindelse med at barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) legger fram sin stortingsmelding om menn og likestilling. Statsråden har overfor Dagsavisen tidligere gått langt i å antyde at hun er for en slik tredeling.

– Dersom vi skal vurdere en ny modell for inndelingen av foreldrepermisjonen, er det vanskelig å se bort fra de positive effektene som Island har opplevd etter at de innførte en tredeling, sa Manuela Ramin-Osmundsen til Dagsavisen.

Nylig vedtok Aps kvinnenettverk at de ønsker tredeling. Det har også mannsutvalget gått inn for.

Sint Solberg

NHOs støtte til tredeling møter sterk motbør i Høyre.

– Det er et overgrep mot familien å fortelle dem hvordan de skal legge opp livet sitt, sier en provosert Høyre-leder Erna Solberg.

Hun frykter man vil få flere små barn på 7-8 måneder i barnehage hvis fedre mister permisjonen de ikke tar ut.

21. februar legger likelønnskommisjonen fram sitt syn på om Norge bør innføre en tredeling av fødselspermisjonen. (ANB)

Annonse
Annonse