JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsagt gravid fikk erstatning

Et HK-medlem i Danmark fikk ikke forlenget arbeidskontrakten sin etter at sjefen fikk vite at hun var gravid. Nå har retten tilkjent henne en halv million kroner i erstatning.

Det kvinnelige HK-medlemmet hadde jobbet som markedsføringsassistent i et firma i Danmark siden 2003, og hadde kontrakt fram til september 2006. Det lå imidlertid i kortene at hun skulle få fortsette i jobben.

– Noe lort

Kvinnen hadde svangerskapspermisjon da hun i sommeren 2006 oppdaget at hun var gravid igjen, og meldte fra til arbeidsgiveren om at hun kom til å ta nok en permisjon året etter.

– Det var noe lort, skal arbeidsgiveren ha svart.

Et par måneder senere fikk hun beskjed om at arbeidskontrakten hennes ikke kom til å bli forlenget. Samtidig ble en stilling i firmaet, svært lik hennes egen utlyst.

Lovstridig

Markedsføringsassistenten gikk med Handel og Kontors hjelp til retten med saken. Retten i Glostrup avgjorde nylig at det var i strid med likebehandlingsloven å ikke fornye kvinnens kontrakt etter å ha fått vite at hun var gravid. Retten mener at oppsigelsen av kvinnen var helt eller delvis begrunnet i hennes graviditet. Kvinnen ble tilkjent en erstatning tilsvarende årslønnen sin på 548.000 danske kroner, skriver dansk HK på sine nettsider.

Gledelig

– Det er gledelig at retten gir oss medhold. Det står jo uttrykkelig i loven at man ikke kan avskjedige medarbeidere fordi de er gravide, det må arbeidsgiverne snart ta seriøst, sier Mette Kindberg, nestleder i HK.

– Det er som om arbeidsgiverne vil straffe folk for å bli gravide, og det er ikke riktig. Derfor er denne erstatningen meget viktig, sier hun.

Annonse
Annonse