JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Franchise er dumping

HK-nestleder Stein Kristiansen mener franchise er servicebransjens egen variant av sosial dumping. Han er glad for at LO-lederen i går understreket at dette er en viktig sak for hele fagbevegelsen.

Konseptet franchisedrift har avtaler med så stramme økonomiske rammer at det skviser ansatte på både lønn og øvrige arbeidsforhold. Dette har blitt grundig dokumentert i rapporten ”Makt uten ansvar, ansvar uten makt” som ble presentert i november.

Pengemakt

- Franchise er en moderert versjon av Wal-Mart og Lidl, men den er helt lik i tankegangen. Alt dreier seg om penger, og det er de ansatte som skal sørge for inntjeningen. Franchiseavtalene anbefaler blant annet lav timelønn for de ansatte, sier Stein Kristiansen som mener at franchise er servicebransjens egen variant av sosial dumping.

Ikke avtaler

Rapporten fra De Facto viser dessuten at det er svært få franchisedrevne bedrifter som har tariffavtale. De Facto har sammenlignet butikker der HK har medlemmer, og funnet ut at det er tariffavtale ved 70 prosent av de egendrevne, men bare i 39 prosent av de franchisedrevne. HK har tidligere forsøkt å få til avtale direkte med franchisegivere. Dette er blitt avvist, blant annet av Reitan-gruppen som er en av de største aktørene i denne bransjen. Tariffavtaler må dermed inngås på den enkelte bedrift, men på grunn av de store inntjeningskravene, har ikke franchisetakerne (butikksjefene) ”råd” til å inngå tariffavtale.

LO må med

Nå starter Handel og Kontor sitt oppfølgingsarbeid av De Facto-rapporten. Stein Kristiansen understreker at utfordringene er så store at det trengs et engasjement fra hele LO-familien. - Franchise brer om seg. Det er ikke bare i varehandelen vi ser denne driftsformen. Også blant annet hoteller og Posten benytter franchise. Jeg mener LO må være med og løfte dette opp på et nivå hvor de sidestiller franchise med sosial dumping, sier Kristiansen. Han fikk støtte for sine syn på LOs representantskapsmøte i går, hvor LO-leder Roar Flåthen understreket at dette er en sak hele fagbevegelsen er opptatt av.

Systematisk til verks

HKs forbundsstyre satte i dag ned et utvalg som skal se på hvordan forbundet nå kan følge opp funnene i rapporten – både på egen kjøl men også i samarbeid med LO. Utvalget skal nå skissere mulige veier å gå for å sikre at de ansatte i franchisedrevne virksomheter får best mulig forhold – regulert i tariffavtaler og kanskje også lovverk.

eva@lo-media.no

Annonse
Annonse