JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Snakker ikke med syke medarbeidere

Loven pålegger arbeidsgivere å innkalle sykmeldte til dialogmøter. Men halvparten lar være. – Sabotasje, mener LO.

Etter en lovendring 1. mars 2007 plikter arbeidsgivere å innkalle alle som er sykmeldt mer enn 12 uker til et såkalt dialogmøte. Hensikten er at arbeidsgiver, arbeidstaker og bedriftslege/fastlege i fellesskap skal finne tiltak som kan få den syke raskere tilbake på jobb.

Nå viser en undersøkelse gjort av Opinion for NAV at halvparten av arbeidsgiverne har valgt å bryte loven.

– Dette er altfor dårlig. Det viser at arbeidsgiversiden ser ut til å sabotere en lovfestet ordning, refser LO-sekretær Trine Lise Sundnes. – NAV må straks bruke dagbøter mot arbeidsgivere som sluntrer unna, mener hun.

– Kvier seg

Direktør Tor Saglie i Arbeids- og velferdsdirektoratet er imidlertid ikke fullt så krass:

– Jeg er ikke fornøyd før vi har fått dette helt på plass. Men undersøkelsen viser at vi er på god vei, mener Saglie.

En som i alle fall er på god vei, er Trond Synvis, trafikksjef i Norgesbuss AS. Det første året etter at Norgesbuss ble med i avtalen om inkluderende arbeidsliv, gikk fraværet blant de 1.100 ansatte ned 80 prosent. Dialogmøter er for lengst i gang, og møteplanen er klar helt fram til juni.

– Jeg er forbauset over at ikke flere bruker mulighetene som finnes, sier Synvis, som også holder foredrag for NAV om sine erfaringer med sykefravær.

Han har følgende appell til arbeidsgiverne:

– For det første: Bli med i IA-avtalen. Deretter bør man bruke rådgiverne ved arbeidslivssentrene rått og brutalt. De er ganske fantastiske til å hjelpe med å spre informasjon til ansatte og ledere.

– Hvorfor har ikke flere kommet i gang med dialogmøter?

– Jeg har merket at mange ledere synes det er en ubehagelig samtale å ta. De kvier seg for å sette i gang, sier Synvis, og nevner psykiske problemer og urealistiske forventninger hos de ansatte som områder arbeidsgiverne synes det er vanskelig å ta tak i.

– Tar tid

LO godtar ikke den slags unnskyldninger:

– Forpliktelsen faller ikke bort fordi om man synes ting er vanskelig. Nå frarøver arbeidsgiverne de ansatte den oppfølgingen de har krav på. De bryter loven, og dette må tas like alvorlig som andre lovbrudd, understreker Trine Lise Sundnes.

Tor Saglie viser til at det alltid tar tid å innføre nye rutiner.

– Derfor setter vi nå ekstra trykk på informasjonen ut til både arbeidsgiverne og de sykmeldte, sier han.

Opinions undersøkelse viser imidlertid at to av tre arbeidstakere allerede kjenner til den nye regelen om dialogmøte.

– Så arbeidsgiversiden kan ikke skjule seg bak at lovendringene ikke har vært godt nok kjent, mener Trine Lise Sundnes. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse