JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stusser over LO-lederens olje-utspill

Et av LOs første krav til den påtroppende regjeringen er en konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen, og Senja. Flere av LOs mange oljemotstandere undrer seg over at LOs leder Gerd Kristiansen mener det er det første som må tas opp.

morten.hansen@lomedia.no

Før helgen sa LO-leder Gerd Kristiansen til Dagens Næringsliv at LO var «…veldig redde for at Høyre skal forhandle bort et ja til konsekvensutredning.» Det er et utspill ikke alle er fornøyde med. Helge Lorentzen i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Miljøverndepartementet reagerer sterkt på at hun har gått ut med en så klar anbefaling, i en såpass kontroversiell sak.

– Riktignok ble det flertall på LO-kongressen til støtte for konsekvensutredning, men det var et stort mindretall som stemte mot. Når man vet hvordan LO de siste årene har slitt med miljø-imaget sitt, er det uheldig at LO-lederen går så klart ut, sier Lorentzen.

Etterlyser annen satsing

Han har forståelse for at Kristiansen er opptatt av arbeidsplasser og inntjening, men mener satsing på alternativ energiproduksjon – som ikke fører til klimautslipp – vil være både økonomisk og solidarisk på lang sikt.

– Vi som jobber på miljøsiden har i lengre tid etterlyst satsing på dette. Vi har prøvd å få gjennomslag for en politikk hvor man legger om satsingen fra olje. Det kan skape mange arbeidsplasser og verdiskapning – og ikke minst være solidarisk med de landene som vil merke konsekvensene av utslippene som vår oljeproduksjon skaper, sier Lorentzen.

Frykter tap av medlemmer

Bjørn Halvorsen, leder av NTL Sentralforfaltningen – som organiserer i blant annet departement og direktorat, forteller at det er flere av medlemmene som har reagert på utspillet.

– LO-lederen kunne valgt så mange andre saker å fronte opp mot den nye regjeringen som ikke var fullt så kontroversielle. Midt i regjeringsforhandlingene går likevel NHO og LO sammen ut og krever konsekvensutredning av LoVeSe, sier Halvorsen.

Han respekterer fult ut kongressens vedtak, men påpeker at det var et stort mindretall som tapte.

– Å kjøre hardt på denne saken, hvor det er stor uenighet, er uheldig. Jeg frykter vi taper medlemmer på det, sier Halvorsen.

Oljeboring ikke en kjernesak

Også Musikernes fellesorganisasjon (MFO), som er sterkt imot en konsekvensutredning, reagerer på utspillet. Forbundsleder Hans Ole Rian påpeker på forbundets hjemmeside at oljeboring er ikke LOs kjerneområde.

– Jeg håper at hun framover vil forsøke å påvirke den nye regjeringen når det gjelder arbeidsliv og ikke olje, det er jo tross alt arbeidslivet som er LOs kjerneområde. Under Bondevik-regjeringene så vi en klar svekkelse av arbeidstakernes rettigheter og en økt bruk av midlertidige ansettelser, og det er dette LO må ha fokus på de neste fire åra, skriver Rian.

Marsjordre fra kongressen

LO-lederen påpeker at hun gjør den jobben hun er satt til. Kristiansen understreker at LO-kongressen har vedtatt at de ønsker en konsekvensutredning.

– Vi er forpliktet å følge opp vedtakene som kongressen har fattet. At vi også tar opp spørsmål det har vært debatt rundt, må ingen være forundret over, sier Kristiansen.

Hun påpeker at dette er et av mange spørsmål LO har tatt opp med de påtroppende regjeringspartiene.

– Dette er ikke vår første kontakt med den kommende regjeringen. Vi sendte brev til Erna Solberg den 12. september, hvor vi tok opp handlingsregelen, vern av AFP, og sikring av pensjonsforliket som er vedtatt i Stortinget. Vi har også gitt uttrykk for at vi forutsetter at det ikke vil bli gjort store endringer i arbeidsmiljøloven, sier Kristiansen.

Annonse
Annonse