JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Likelønnspott vanskelig for LO

Det sitter langt inne for LO å godta en statlig likelønnspott inn i et tariffoppgjør. – Men det er vel litt vanskelig å si nei til tre milliarder også, påpeker Anne Enger i Likelønnskommisjonen.

Jeg forstår at dette er vanskelig for LO. Det sa Anne Enger, da hun innledet på LOs tradisjonelle likestillingslunsj i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars. Temaet var Likelønnskommisjonens forslag, og særlig innspillet om en statlig likelønnspott inn i et tariffoppgjør for å løfte underbetalte og kvinnedominerte grupper en gang for alle. Forslaget er at det knyttes betingelser til de tre milliardene, blant annet at offentlig sektor kan få mer enn privat i det aktuelle oppgjøret, samt at det ikke fremmes noen kompensasjonskrav fra andre grupper.

Angriper modellen

– Vi har funnet ut at lønnsforskjellene er størst i gruppa med fire års utdanning, og det er også i denne gruppen andelen kvinner er størst. Vårt forslag er at staten kjører inn tre milliarder kroner til kvinnedominerte grupper i offentlig sektor i et tariffoppgjør, for å løfte dem en gang for alle, sa Enger.

Hun pekte på frontfagmodellen som et av hovedproblemene for å oppnå likelønn:

– Vi må utfordre forhandlingsmodellen fordi den opprettholder de relative lønnsforskjellene.

Anne Enger mener imidlertid ikke Likelønnskommisjonens forslag er et angrep på den frie forhandlingsretten:

– Det vil være et brudd med tradisjonen som partene i forhandlingene selv velger. Dette er vanskelig, men jeg tipper det også er vanskelig å si nei takk til tre milliarder kroner, sa Enger.

Partene i sentrum

LO-leder Roar Flåthen uttalte at mange av forslagene til kommisjonen er interessante, og skal utredes grundigere enn ved normale høringer. Det er særlig likelønnspotten og den foreslåtte tredelingen av foreldrepermisjonen LO skal gå grundig inn i, varslet han.

– Ren politisk styring av lønnsdannelsen er lite heldig, mener Flåthen. Han understreker at det er en forutsetning for LO at partene fortsatt skal ha dette ansvaret, likelønnspott eller ikke.

– Dette er komplisert. Dersom partenes ansvar for likelønn og lavlønn fraskrives kan det få negative konsekvenser på sikt.

Han understreker at han ikke ser frontfagmodellen som noe hinder for likelønn, men at det vil være opp til rammene og sektorene å løse denne utfordringen.

– Både FO og NTL har reagert på det de oppfatter som en lunken holdning i LO?

– Det er nok litt misforstått. De uttalelsene vi har kommet med har vært forsiktige fordi denne saken nå skal behandles i organisasjonen, og er mer et uttrykk for respekt for den interne prosessen, sier Flåthen.

Annonse
Annonse