JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen frir til innvandrerkvinnene

Flere innvandrerkvinner organiserer seg i arbeidslivet. Men LO-leder Roar Flåthen ønsker seg enda flere for å heve de lavtlønte.

Ni prosent flere innvandrerkvinner er blitt organisert i arbeidslivet de siste ti årene. Dette er en større økning enn i andre grupper, men fremdeles er det bare 39 prosent som er fagorganiserte. Gjennomsnittet blant yrkesaktive kvinner er på 59 prosent.

På dagsorden

Roar Flåthen setter nå innvandrerkvinnene øverst på LOs dagsorden.

– Jo flere som organiserer seg, jo sterkere står vi. Er man ikke organisert, ender man opp med dårligere avtaler, sier LO-lederen til Dagsavisen.

Innvandrerkvinner er sterkt overrepresentert i lavlønnsyrkene. Flåthen mener derfor at disse kvinnene er nøkkelen til en sterkere lønnsvekst for dem som tjener minst.

– Vi må bli enda flinkere til å kommunisere at de står sterkere hvis de organiserer seg. Her har vi fortsatt en lang vei å gå.

Mer enn lønnskamp

For Flåthen handler dette om mer enn lønnskamp.

– Hvilket samfunn ønsker vi å ha? Innvandrerkvinner er en viktig ressurs og arbeid er nøkkelen til vellykket integrering. Vi må alle bidra til å motivere dem til å ta i bruk de muligheter det norske samfunnet har av tilbud innen utdanning, arbeid og kultur, sier Flåthen.

Han mener arbeidsgiverne må gi innvandrerkvinner positiv særbehandling når det utlyses stillinger.

– Vi vet at vi kommer til å få underskudd på arbeidskraft i årene som kommer. Det er derfor svært viktig at innvandrerne slippes inn i arbeidslivet.

– Hva så med LO, hva gjør dere?

– Integrering av innvandrerkvinner skal stå øverst på dagsordenen i hele fagbevegelsen, både lokalt og nasjonalt. I dag er det rundt 10 prosent som har flerkulturell bakgrunn i LO. Vår erfaring er at større mangfold utelukkende positivt, sier Flåthen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse