JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solidarisk julegave

Etter press fra Fellesforbundet er nær én million kroner utbetalt til ansatte hos Gulventreprenøren AS.

erlend.angelo@lomedia.no

Blant dem som nyter godt av utbetalingen på en million kroner, er 25 medlemmer i Fellesforbundet og forbundets latviske søsterforbund, LCA.

Forbundene har samarbeidet om lønns- og feriepengekravet mot Gulventreprenøren AS, som i oktober plutselig sluttet å betale lønn til flere av sine ansatte. Fellesforbundet krevde full utbetaling, og holdt samtidig oppdragsgiver Hogne Myrvold Entreprenør & Co AS solidarisk ansvarlig for den manglende lønna.

Samarbeidsvillige

– Vi varslet Myrvold så fort vi skjønte at det ville bli aktuelt å gjøre gjeldende solidaransvar. Han valgte å holde tilbake utbetalinger til sin underentreprenør Gulventreprenøren AS. Myrvold har hele veien har vært klar på at arbeiderne skulle få lønna si, forteller Kjell Skjærvø, ombud i Fellesforbundets avdeling 603 (Oslo Bygningsarbeiderforening), til Magasinet for fagorganiserte.

Full seier

Kravet ble til slutt innfridd – og vel så det.

– Arbeidsgiveren, Gulventreprenøren, har stilt seg helt åpen. Det har gjort det mulig å avregne og få utbetalt betydelige beløp som vi ikke hadde med i utgangspunktet, sier Skjærvø.

Til Magasinet for fagorganiserte, forklarte Gulventreprenøren saken med en daglig leder som ikke fungerte – og som fikk sparken blant annet på grunn av denne hendelsen. Arbeidsgiveren lovet å rydde opp – og innfridde.

Ikke bare minstelønn

Arbeidsgiverens samarbeidsvillighet speiler seg i utbetalingene. Nær en million kroner er blitt utbetalt.

Loven om solidaransvar for lønn gjelder kun for minstelønna, som per dags dato er 133,50 kroner i byggebransjen. Arbeidstakerne har derimot fått etterbetalt lønn ut fra avtalt timelønn (mellom 150-190 kroner i timen).

– I denne saka har ikke problemet vært at arbeiderne har vært underbetalt. Det var at lønna slutta å komme. Nå har alle fått fullt oppgjør. For arbeiderne er jo det bra. For hovedentreprenøren er det også en fordel. Det betyr at det ikke er ubetalt lønn i Gulventreprenøren som kan danne utgangspunkt for nye krav.

Mange involvert

Saken startet med 14 latviske medlemmer, men etter hvert har flere latviere, estere samt en spanjol blitt medlem i Fellesforbundet.

– En del var medlemmer da saka oppsto, men flertallet har meldt seg inn underveis.

– Dette er arbeidere som knapt hadde hørt om fagforeninger før de kom i kontakt med oss. Det eneste fornuftige er da å melde dem inn og ta saka for dem, mener Skjærvø.

Utbetalingene kommer både nåværende og tidligere ansatte hos Gulventreprenøren til gode. Blant disse er det både organiserte og uorganiserte arbeidere.

Solidaransvar virker

Dette er den andre saken her til lands hvor solidaransvar for lønn gjøres gjeldende. Også første gangen endte kravet med god uttelling. Selv om arbeidsgiver da var langt mindre medgjørlig og kom med stygge trusler mot sine tidligere ansatte.

Annonse

Flere saker

Annonse