JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser forhandlingsvilje hos NHO

Da LO i går oppsummte den første runden med forbundsvise tilpasningsforhandlinger, kunne flere melde om ekstremt liten forhandlingsvilje hos mortparten.

torgny@lo-media.no

Flere av de LO-Aktuelt har vært i kontakt med, mener at dette forhandlingsløpet har vært styrt fra NHO sentralt med det formålet å få slutt på denne oppgjørsformen.

– Bortsett fra for bussjåførene har vi møtt ekstremt liten forhandlingsvilje i NHO-systemet, sier leder i Norsk Transportarbeiderforbund, Per Østvold.

«En begredelig affære»

En annen forhandler karakteriserer forhandlingene som «en begredelig affære». Til sammen har det vært 131 tariffavtaler som har vært forhandlet siden onsdag i forrige uke. På noen områder har det blitt tekniske endringer, noen har klart endringer i skifttillegg og minstelønn, men på svært mange områder blir den 50-øringen som ble stilt til disposisjon for de forbundsvise forhandlingene bare lagt opp på som et generelt tillegg.

Flere av de LO-Aktuelt har vært i kontakt med understreker at det er nå alvoret begynner. I morgen møtes LO- og NHO-delegasjonene, og det er ventet at LO vil kreve brudd i forhandlingene slik at riksmeklingsmannen kommer på banen.

Ikke alle i mål

Forhandlingene i denne runden gjelder anslagsvis bare fem prosent av ramma. Det er nå en skal komme fram til hvordan de resterende 95 prosentene skal fordeles. I tillegg må AFP-spørsmålet finne en løsning.

Flere peker på at et dårlig forhandlingsresultat i de forbundsvise forhandlingene øker faren for et nei-flertall når det endelige oppgjøret blir lagt ut til uravstemning.

Nesten alle 131 områdene er i mål, men ikke alle. Fortsatt var det noen som var nødt til å forhandle på overtid for å få til en løsning som det gikk an å presentere for medlemmene i en uravstemning.

Annonse
Annonse