JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjøpesentre kan overkjøre tariffavtalen

En fersk dom i Arbeidsretten slår fast at kjøpesentrenes åpningstider er viktigere enn tariffavtalens bestemmelser om fri på påskeaften. – Dette må vi gå nøye igjennom, sier Margit Glomm i Handel og Kontor.

En tvist om bestemmelsene om påskeaften i butikkoverenskomsten har versert siden 2005. Nylig fikk den sin skjebne i Arbeidsretten. Flertallet av dommerne slår fast at kontraktene som butikkene har med kjøpesentrene overkjører tariffavtalens bestemmelse om at påskeaften er en fridag.

Kontaktene viktigst

Opphavet til rettsbehandlingen er en sak i veskebutikkjeden Regina i Bergen. De ansatte er omfattet av HKs butikkoverenskomst, hvor det i paragraf 6.1 heter at påskeaften er en fridag for de ansatte. Videre heter det at når bedriftsmessige hensyn gjør det nødvendig, så skal arbeidet holdes i gang. Og her er stridens kjerne. HK og LO mener at et senters åpningstider ikke kan betraktes som "bedriftsmessige hensyn". Flertallet i Arbeidsretten konkluderer motsatt. De mener kontraktene om åpningstider veier tyngst i denne sammenhengen: – Stenging vil kunne skade bedriftenes renommé og posisjon i forbindelse med forhandlinger om fornyelse av leiekontraktene. For å unngå slike skadevirkninger, er det etter flertallets syn nødvendig å holde butikkene åpne og derved arbeidet i gang.

Ansattehensyn viktigst

Rettens mindretall, med Arbeidsrettens leder Tor Mehl i spissen, mener ikke at tarifforpliktelsene må vike. – Snarere kan det være grunn til å advare mot en utvikling som synes å gå i retning av at tariffestede arbeidstidsordninger settes under press på grunn av påtrykk fra tredjemann, skriver de i dommen. Mindretallet finner det ikke sannsynlig at en stenging av Reginas butikker på påskeaften etter tariffavtalens bestemmelser vil resultere i at leiekontraktene heves. De mener at hensynet til de ansatte må veie tyngst i denne saken.

HK vil granske dommen

– Dommen er avsagt med knappest mulig flertall. Vi trenger tid til å analysere den, og se på hva slags konsekvenser den vil få for våre medlemmer. Vi har heller ikke ennå fått vår advokats vurdering av saken, sier leder av forhandlingsavdelingen Margit Glomm til HK-Nytt. Hun har registrert at arbeidsgiverorganisasjonen HSH slår fast at dommen vil få konsekvenser for deres avtaler. – Jeg kan ikke skjønne at dommen automatisk gjelder alle steder hvor vi har tariffavtaler, sier Glomm til HK-Nytt.

Annonse
Annonse