JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medlemsrekord i LO

LO slår alle rekorder etter kraftig medlemsvekst i år.

– Vi har aldri opplevd maken. LO har aldri før i historien vært større enn nå, med 849.895 medlemmer, sier LOs nestleder Geir Mosti til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mot alle odds

Mosti er selv en smule overrasket over styrken i medlemsveksten den siste tiden. Bare i løpet av de tre første månedene i år økte medlemstallet med nesten 5.500.

Det er ganske oppsiktsvekkende i en tid da LOs søsterorganisasjoner i både Sverige, Danmark, Tyskland og en rekke andre europeiske land opplever kraftig tilbakegang i medlemstallet, mener han.

Ifølge Mosti blir dermed alle dystre spådommer om at LO er nederlagsdømt gjort til skamme.

– Vi vokser mot alle odds, sier han.

LO øker både i private bedrifter og i det offentlige, det vil si staten og kommunene. Særlig sterk er medlemsveksten i LOs største og nest største forbund, det vil si Fagforbundet (kommunene) og Fellesforbundet (blant annet verkstedindustrien, bygg og anlegg). Men også i næringsmiddelindustrien, el- og it-bransjen, smelteverkindustrien, oljeindustrien, transportnæringen og i handel og kontor opplever man en jevn medlemstilstrømming.

Mosti synes det er særlig gledelig at LO endelig har fått fotfeste blant de store gruppene av arbeidstakere fra Øst-Europa.

«Problemområdene» er fortsatt store deler av servicenæringene, der LO sliter med å rekruttere og holde på medlemmene sine.

Snart kvinneflertall

– Men er ikke medlemsveksten i LO bare en helt naturlig følge av at stadig flere mennesker her i landet har kommet i arbeid?

– Jo, det er klart at en del av forklaringen ligger der, men ikke på langt nær hele. Nye medlemmer kommer uansett ikke av seg selv. Jeg tror mye skyldes godt gammeldags fagforeningsarbeid, med betydelig vekt på vervearbeidet. Her kan vi vise til de gode resultatene vi har oppnådd i norsk fagbevegelse. Det gjelder ikke minst AFP (avtalefestet pensjon), som står i sentrum for interessen i den uravstemningen som skjer nettopp i disse dager, sier LOs nestleder.

Han tror for øvrig at det bare er et tidsspørsmål før LO har et flertall av kvinnelige medlemmer. I dag skiller det bare drøyt to tusen medlemmer i mennenes favør. (ANB)

Annonse
Annonse